Rozwiaz równanie w przedziale <-π,π>
Hubert: Jak rozwiązać poniższe równanie

cos(3x)= −
√3/2 x∊<−π,π>
25 wrz 18:59
halohalo: najpierw cosx, pozniej powinowactwo o osi OY i skali 1/3 ...no i zaznaczasz −
√3/2 − to jest
dla 30 stopni tlyko ze jescze jest minus
25 wrz 19:01
halohalo: a na koncu bierzesz tylko ten wykres co jest w przedziale <−pi, pi>
25 wrz 19:02
Hubert: a jak pozniej te wartosci odczytac?
25 wrz 19:03
halohalo: √3/2 = π/6 ..ale masz −
√3/2, wiec masz juz π −π/6 , i tak samo jest zdrugiej str wykresu −π
+π/6 ...najlepiej to widac z wykresu bo to co teraz podałam to jest dla samego cosx, a ty masz
jescze powinowactwo wiec wykres sie zwęży

..nie iwem czy co jaśniej to napisąłam
25 wrz 19:08
Hubert: no mniej więcej rozumiem ale w odpowiedziach jest 6 odpowiedzi −17/18π −7/18π −5/18π to tak
samo po stronie dodatniej i nie wiem jak wyliczyć te wartości
25 wrz 19:10
halohalo: tak 6odp ma byc
25 wrz 19:11
Hubert: ale jak te wartosci wyliczyc?
25 wrz 19:12
halohalo: najpirw sobie narysuj cosx w całej dziedzinie, pozniej jest powinowactwo OY wiec skala jest
1/3, i wtedy zmniejszasz o 1/3 "x", a wiec ten cały wykres cosx sie zwęża o 1/3 i dlaego z
jednego rozwiazania po jednej stronie powstały 3, a ze są dwie strony(dodatnia i ujemna) to 6
odp
25 wrz 19:15
halohalo: najpirw sobie narysuj cosx w całej dziedzinie, pozniej jest powinowactwo OY wiec skala jest
1/3, i wtedy zmniejszasz o 1/3 "x", a wiec ten cały wykres cosx sie zwęża o 1/3 i dlaego z
jednego rozwiazania po jednej stronie powstały 3, a ze są dwie strony(dodatnia i ujemna) to 6
odp
25 wrz 19:15
Hubert: ale to wszystko rozumiem, tylko jak obliczyć to ze bd np −17/18π a nie np −11/18π bo z wykresu
tego nie widac
25 wrz 19:17
halohalo: musisz skorzystac z okresowości
25 wrz 19:24
Hubert: ctzn i jak to zrobi

?
25 wrz 19:29
halohalo: przed tym owinowactwem było by rozw π−π/6 =5/6π ...teraz jest to powinowactwo wiec okre wynosi
1/3 ...teraz mnozysz 1/3 * 5/6π = 5/18π ..i zauważ ze takie rozwiaznie ma byc
25 wrz 19:39
Hubert: ale jak obliczyć dla −17/18π

?
25 wrz 19:40
halohalo: w sumie to nie iwem

...jakos to trzeba wykombinować
25 wrz 19:51
halohalo: juz wiem

tlyko nie iwem jak ot napisac dokłądnie
25 wrz 19:52
halohalo: no ot oteraz wiesz ze π/6 jest na 0, oblicz teraz odl π/6+5/18π ,...jak juz ta odl obliczysz to
odejmij ja od π/2 (bo to π/2 jest tez na 0) , ...nastepnie to wies zze 5/6π tez jest na 0 ,
wiec musisz to 5/6π odjąć ta odl co juz wczesniej sobie obliczysz i wtedy wyjdą ci wyniki,...a
z drugiej strony osi bedzie to samo tylko zmiana znaków
25 wrz 19:56
Mila:
| | √3 | |
cos(3x)=− |
| i x∊<−π,π> |
| | 2 | |
| | π | | π | |
3x= |
| +π+2kπ lub 3x=− |
| +π+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | 7π | | 5 | |
3x= |
| +2kπ lub 3x= |
| π+2kπ /:3 |
| | 6 | | 6 | |
| | 7 | | 2kπ | | 5 | | 2kπ | |
x= |
| π+ |
| lub x= |
| + |
| |
| | 18 | | 3 | | 18 | | 3 | |
1) dla k=0 mamy
| | 7 | | 5 | |
x= |
| π lub x= |
| π obydwa rozwiązania należą do przedziału <−π,π> |
| | 18 | | 18 | |
==================
2) k=1
| | 7 | | 12 | | 19 | |
x=( |
| + |
| )π⇔x= |
| π∉<−π,π> |
| | 18 | | 18 | | 18 | |
| | 5 | | 12 | | 17 | |
lub x=( |
| + |
| )π= |
| π ∊<−π,π> |
| | 18 | | 18 | | 18 | |
===========================
3) k=−1
| | 7 | | 12 | | 5 | |
x=( |
| − |
| )π=− |
| π∊<−π,π> |
| | 18 | | 18 | | 18 | |
===========================
| | 5 | | 12 | | 7 | |
lub x=( |
| − |
| )π=− |
| π∊<−π,π> |
| | 18 | | 18 | | 18 | |
=============================
4)k=−2
spróbuj sam dalej sprawdzic, będzie jeszcze jedno rozwiązanie
25 wrz 21:21
sdsa:
20 lis 17:56