matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy
dziedzina:
rozwiąż równanie: a) log
4
(log
3
x)=0 zaczynam od ustalania D log
3
x>0 ∧ x>0 co z tym pierwszym log
3
x>0 ?
24 wrz 20:06
pigor:
..., log
3
x>0 ⇒ x>1 "silniejsze" od x>0, więc
D=(1;+
∞
)
, wtedy definicji logarytmu :
log
4
(log
3
x)=0
⇔ log
3
x=4
0
⇔ log
3
x= 1 ⇔ ⇔ x=3
1
⇔
x=3
∊D − szukane rozwiązanie . ...
24 wrz 20:11
===:
... to może popatrz na wykres funkcji logarytmicznej
https://matematykaszkolna.pl/strona/219.html
24 wrz 20:11
J:
Porównać je.
24 wrz 20:13