HELP!
Marian: Siema na czym polegają zalezności między wielkościami wprost i odwrotnie proporcjonalnych
24 wrz 18:23
24 wrz 18:33
pacioreX: No np.
Zad. 1
Janek waży 75kg przy 180cm wzrostu. Ile może ważyć Andrzej jeśli ma te same proporcje ciała i
170cm wzrostu?
Proporcje:
75kg − 180cm
xkg − 170cm
75*170 = 180x
x ≈ 71kg
Zad. 2
Ile wzrośnie objetość stożka jeśli wysokość wzrośnie 3 razy a promień pola podstawy zwiększymy
2 razy.
Objętość wzrośnie 12 razy
24 wrz 18:34
pigor: ...,
| | y | |
x i y to wielkości wprost proporcjonalne ⇔ |
| = a= const. ⇔ y= ax |
| | x | |
| | a | |
x i y to odwrotnie proporcjonalne ⇔ xy=a= const. ⇔ y= |
| i x≠0. ... |
| | x | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1) Janek waży 75kg przy 180cm wzrostu. Ile może ważyć Andrzej jeśli ma te
same proporcje ciała i 170cm wzrostu ?
−−−−−−−−−−−
| | 75 | | x | |
tu masz |
| = |
| = const. ⇔ x*180= 75*170 ⇔ itd. |
| | 180 | | 170 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
24 wrz 18:46
PW: pacioreX, takie coś
Proporcje:
75kg − 180cm
xkg − 170cm
75*170 = 180x
x ≈ 71kg
To sposób dla niekumatych, którzy nic nie rozumieją i nigdy w życiu nie zrozumieją, a muszą
dostać trójkę.
24 wrz 19:31
pigor: ... , no właśnie, a ja nie jestem tak "odważny" (...

asertywny)
jak Ty, choć zawsze jak na takie coś patrzę to mi ręce opadają , .
24 wrz 19:44
PW: Ja widzę wiejską szkołę, klasę z 46 uczniami w wielkich ławkach (lata 60. ubiegłego wieku).
Myślałem, że od tego czasu coś się zmieniło w dydaktyce, a tu widmo krąży po Europie.
24 wrz 20:03
pigor: ...kurde, dokładnie o tym samym myślę, a tyle
mówi się i pisze co też w tej szkole nie zmieniło się
24 wrz 20:19