studja:)
Hajtowy: HELP 
W pewnym języku programowania mamy dostępne tylko funkcje ln(*) oraz exp(*)
Jak w tym języku programowania wyrazić (x,y,z,r > 0) log
2x, log
10y, 10
x, 2
y, 8
z, 13
r ?
24 wrz 16:48
24 wrz 16:51
Hajtowy: Koledze chce pomóc,bo ma 2 października kolokwium z matmy i to będzie decydujące czy ma chodzić
na dodatkowe zajęcia (tzw. wyrównawcze) z matmy 4h w tygodniu czy nie
24 wrz 16:52
daras: zastosuj wzór na zamianę podstawy logarytmów
kiedyś wymyślono tablice logarytmów, bo wszystko można było dzięki nim porachować
24 wrz 16:52
Piotr 10: Na pewno ktoś pomoże z forum

. Nie spamuje już
24 wrz 16:53
daras: i to są studia ?
24 wrz 16:53
Hajtowy:
log
2x oraz log
10y kolega zrobił, problem jest z 10
x, 2
y, 8
z i 13
r 
Pomóż
daras
24 wrz 16:54
24 wrz 16:54
Hajtowy: To z logarytmami zrobione, pytanie co z resztą
24 wrz 16:55
daras: podobnie
10
x = t
| | lnt | | lnt | |
x = logt = |
| ≈ |
| |
| | ln10 | | 2,3 | |
24 wrz 16:57
daras: ln t = x ln10 => t = exln10
24 wrz 16:58
Hajtowy:
Dlaczego ln10 = 2,3 ?
24 wrz 17:04
daras: bo to jest tyle w przybliżeniu ale możesz dokłądniej to napisac , tak jak o 16:58
24 wrz 17:12
MQ: @Hajtowy: Jeżeli kolega tego sam nie potrafi zrobić, to poradź mu, żeby lepiej
chodził na te dodatkowe zajęcia −− tak mu najlepiej pomożesz.
24 wrz 18:58
Maslanek: 10x = eln(10x)=ex*ln(10)
25 wrz 21:35
asdf: MQ dobrze mowi, na moim miejscu − bym specjalnie tego nie zrobil, byle tylko dostac sie na
wyrownawcze
25 wrz 21:38