help
piotrek: |2x−8| − |5−2x| = − 4
2x−8=0 5−2x=0
x=4 x=2.5
czyli mam 3 przedziały
x∊(−∞;2,5> x∊(2,5;4) x∊<4;+∞)
−2x+8−(+5−2x)=−4 −2x+8+5−2x=−4 2x−8+5−2x=−4
ale nie wiem co teraz
24 wrz 16:24
24 wrz 16:37
piotrek: mogłyby ktoś dokonczyc to co zrobilem bo serio tego nie kapuje...
24 wrz 17:01
piotrek: mógłby ktos dokończyć to co zrobilem ?
24 wrz 17:02
ICSP: nie umiesz rozwiązać prostego równania ?
1
o x ∊ (−
∞ ; 2,5]
−2x +8 −5 + 2x = −4
3 = − 4 − równanie w pierwszym przedziale jest sprzeczne
2
o x ∊ (2,5 ; 4)
−2x + 8 + 5 − 2x = − 4
−4x = −17
| | 17 | |
x = |
| > 4 − równanie w tym przedziale również jest sprzeczne |
| | 4 | |
3
o x ∊ [4 ; +
∞)
2x − 8 + 5 − 2x = −4
−3 = −4 − równanie w trzecim przedziale sprzeczne
Równanie sprzeczne
24 wrz 17:07
PW: Po co to samo zadanie 2 razy?
258705
24 wrz 18:01