Pomocy !!
piotrek: |2x−8| − |5−2x| = − 4
24 wrz 15:43
Lukas:
Rozpisz na przedziały i nie panikuj !
24 wrz 15:45
piotrek: z matmy jestem całkiem dobry ale wartość bezwzględna nigdy nie mogę zapamiętać jak to się robi
XDD doszedłem do tego miejsca :
2x−8=0 5−2x=0
x=4 x=2.5
czyli mam 3 przedziały
x∊(−∞;2,5> x∊(2,5;4) x∊<4;+∞)
−2x+8−(+5−2x)=−4 −2x+8+5−2x=−4 2x−8+5−2x=−4
ale nie wiem co teraz
24 wrz 15:51
PW: E, całkiem dobry z matmy zrobiłby to tak:
Znana jest nierówność: dla dowolnych a i b
(1) ||a| − |b|| ≤ |a + b|.
Kto nie wierzy, niech sobie to udowodni − wystarczy podnieść obie nieujemne strony do kwadratu.
Podstawienie do wzoru (1)
a = 2x − 8 oraz b = 5 − 2x
daje
||2x − 8| − |5 − 2x|| ≤ |(2x − 8) + (5 − 2x)|
||2x − 8| − |5 − 2x|| ≤ |− 3|,
co oznacza że równość
|2x − 8| − |5 − 2x| = − 4
jest niemożliwa.
24 wrz 17:43