rzucamy 3 razy kostką
smile: Rzucamy 3 razy kostką. Oblicz prawdopodobieństwo tego,że:
a) suma oczek jest równa 13, jeśli w drugim rzucie wypadły 3 oczka,
b) zarówno w drugim, jak i w trzecim rzucie wypadła nieparzysta liczba
oczek, jeśli suma oczek w trzech rzutach była równa 6.
Odp. a)1/12. b)3/10
23 wrz 19:21
Janek191:
a) I Ω I = 6
3
A = { ( 4,3,6),( 5,3,5),( 6,3,4) }
więc
23 wrz 20:04
Mila:
Wypisz kiedy suma oczek jest równa 6.
23 wrz 20:27
smile: Janek 191 wlasnie na tym sie zatrzymalam,bo ma wyjsc 1/12 a nie 1/72
24 wrz 11:18
PW: Pewnie trzeba zastosować definicję prawdopodobieństwa warunkowego:
| | P(S13∩D3) | |
P(S13|D3) = |
| , |
| | P(D3) | |
gdzie
S
13 oznacza zdarzenie "suma wyrzuconych oczek równa jest 13",
D
3 oznacza "za drugim razem wypadła 3".
S
13∩D
3 = {(5,3,5), (4,3,6), (6,3,4)|
D
3 = {(1,3,1), (1,3,2) ...} szkoda czasu, jest ich 6
2 − tyle, na ile sposobów można wyrzucić
oczka na 2 kostkach.
Odpowiedź:
| | | | 3 | | 1 | |
P(S13|D3) = |
| = |
| = rzeczywiście |
| . |
| | | | 62 | | 12 | |
24 wrz 12:07
Mila:
2)|Ω|=6
3=216
A
23 za drugim i trzecim rzutem wypadła liczba nieparzysta
S
6 − suma oczek w trzech rzutach jest równa 6
Liczymy zdarzenia dla sumy oczek 6
(1,2,3) 6 możliwości
(2,2,2) 1 mozliwość
(1,1,4) 3 możliwości
Razem:
|S
6|=10
S
23∩S
6={(2,1,3),(2,3,1),(4,1,1)}
| | P(S23∩S6) | | | | 3 | |
P(A23/S6)= |
| = |
| = |
| |
| | P(S6) | | | | 10 | |
24 wrz 15:15
24 wrz 15:26
smile: Już zrobiłam sama,ale dziękuje
24 wrz 15:52
daras: i o to chodzi
24 wrz 16:36