:)
nektarynka: dane są funkcje f
1(x)=4
x+3−7*3
x+2 oraz f
2(x)=3
3x+2−5*4
3x określone w zbiorze
| | x | |
liczb rzeczywistych. rozwiąż nierówność f1(x−2)≥f2( |
| ) |
| | 3 | |
23 wrz 16:33
Kacper: napisz jak wygląda nierówność po podstawieniu
23 wrz 16:44
nektarynka: włąsnie tak robie,..tylko mi z abardzo nie wychodzi

napiszesz jak ma to wyglaąc po
podstawieniu, bo moze gdzies ja zrobiłam bład tylko nie wiem gdzie?
23 wrz 16:48
Kacper: ja pokażę na łatwym przykładzie
f(x)=x
2+2x
f(x−2)=(x−2)
2+2(x−2)
Teraz ty piszesz swoje
23 wrz 16:49
Janek191:
f
1(x) = 4
x + 3 − 7*3
x + 2
f
2(x) = 3
3x + 2 − 5*4
3x
więc
f
1 ( x − 2) = 4
x − 2 + 3 − 7*3
x − 2 + 2 = 4
x + 1 − 7*3
x
f
2(
x3) = 3
3*(x3) + 2} − 5*4
3*(x3 = 3
x + 2 − 5*4
x
4
x + 1 − 7*3
x ≥ 3
x + 2 − 5*4
x
4*4
x + 5*4
x ≥ 7*3
x + 9*3
x
9*4
x ≥ 16*3
x
x ≥ 2
=====
23 wrz 16:52
Kacper: :(
23 wrz 16:55
nektarynka: czyli ja mam miec 4x−2+3−7*3x−2+2≥3x/3+2−5*43x/3
23 wrz 16:57
Kacper: To drugie trochę źle, ale masz już gotowe rozwiązanie.
23 wrz 16:58
nektarynka: ooo dzieki
23 wrz 16:59
Janek191:
23 wrz 17:00
23 wrz 17:05