Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu
janesmith1997: Wielomian w(x) przy dzieleniu przez (x−5) daje resztę 1, a przy dzieleniu przez (x+3) daje
resztę (−7). Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w(x) przez wielomian q(x)=x2 − 2x − 15
22 wrz 22:49
22 wrz 23:06
PW: Zaproponuję nieco krótszy sposób, mniej kłopotliwy rachunkowo.
Podzielność przez (x−5) z resztą 1 oznacza istnienie wielomianu p, takiego że
(1) w(x) = p(x)(x−5) + 1,
a podzielność przez (x+3) z resztą (−7) oznacza istnienie wielomianu r, dla którego
(2) w(x) = r(x)(x+3) − 7.
Wynika stąd, że dla wszystkich x∊R
p(x)(x−5) + 1 = r(x)(x+3) −7,
w szczególności dla x = −3
p(−3)(−8) + 1 = −7,
skąd
(3) p(−3) = 1.
Równość (3) na mocy kryterium podzielności wielomianu przez dwumian oznacza, że p dzieli się
przez (x+3) z resztą (1), czyli istnieje wielomian s, dla którego
(4) p(x) = s(x)(x+3) +1.
Podstawienie (4) do (1) daje
w(x) = [s(x)(x+3) + 1](x−5) + 1,
w(x) = s(x)(x+3)(x−5) + (x−5) + 1
w(x) = s(x)(x+3)(x−5) + x − 4.
Występujący w poleceniu wielomian q(x) = x2 − 2x − 15 = (x+3)(x−5), zatem pokazaliśmy, że
(5) q(x) = s(x)q(x) + x − 4.
Stopień wielomianu (x − 4) jest mniejszy niż stopień wielomianu q, zatem równość (5) oznacza,
że reszta z dzielenia w(x) przez q(x) jest równa (x − 4).
23 wrz 18:21