Funkcje
5-latek: Witam
Czy moze mi ktos wytlumaczyc takie pojecia w miare prosto i podac na kilku przykladach
Nie mialem takich pojec w trakcie nauki a widze ze sie teraz pojawiaja
NIe chodzi o minimum i maksimum funkcji tylko funcje minimum i maksimum
22 wrz 21:05
Kacper:

funkcja minimum
przykład:
min{x,3x}
co robimy? rysujemy w jednym układzie i wybieramy "kawałki" wykresu położone niżej.
(wykres czerwony)
22 wrz 21:08
5-latek: Przepraszam ze CIe mecze mozesz podac jeszce kilka przykladow a potem to maximum
22 wrz 21:12
Piotr 10: Np.
min (a;b) = a , gdy a < b
min(;b) = b , gdy b < a
22 wrz 21:15
5-latek:

Naszkicuje wykres funkcji min(2,x) ={2 dla x>=2 i x dla x<2 bedzie to wykres ten na
zielono
Ale mam jeszce takie pytanie
czy zawsze w takich funkcjach mamy tak proste wzory ?
jesli nie to czy moze byc np tak nim (2x+5, x−1)
22 wrz 21:40
Mila:

f(x)=x
2
g(x)=4
min(4,x
2)=x
2 dla x∊<−2,2>
min(4,x
2)=4 dla x<−2 lub x>2
22 wrz 21:41
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
czyli mam rozumiec ze we wzorze jakas jedna stala musi byc
22 wrz 21:45
5-latek: Wybaczcie proszse ale juz mi ciezko idzie zrozumienie pewnych rzeczy
Dlatego zadaje tak duzo pytan
22 wrz 21:47
tyu: nieźle dajesz radę
5−latek
22 wrz 21:53
Mila:

Witam serdecznie

Nie, mogą być dwie funkcje.
Dałam funkcję stałą, aby było łatwiejsze.
Twój przykład
f(x)=min(2,x)
patrz rysunek
2 dla x≥2
x dla x<2
22 wrz 21:53
5-latek:

Teraz tak
max(4,x
2)= 4 dla x<−2 lub x>2
max(4,x
2)=x
2 dla xnalezy (−oo −2> U<2,oo) czy dobrze ?
22 wrz 22:00
5-latek: Juz widze ze zle bedzie
mak(4,x2=4 dla <−2.2>
22 wrz 22:04
5-latek: dziekuje rowniez za poprawienie tamtego rysunku

Juz co lapie

Najwazniejszse to dobrze zrozumiec
22 wrz 22:06
Mila:

f(x)=max(4,x
2)
f(x)=x
2 dla x≥2 lub x≤2
f(x)=4 dla x∊(−2,2)
22 wrz 22:14
5-latek:

Poprawiam rysunek z godz 22:00
22 wrz 22:15
Mila:
Zgadza się .
22 wrz 22:16
5-latek: Czyli jeszce trzeba pocwiczyc .
Twoja pomoc
Milu bezcenna
22 wrz 22:19
5-latek: Nie wiem czy moze byc takie tlumaczenie
Ja sobie tlumacze to tak po tych przykladach
minimun −−−−− to conajmniej
maximum −−−−−to conajwyzej
23 wrz 09:52
Mila:
Ja tak − to co leży niżej to minimum.
23 wrz 21:01
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
pozdrawiam serdecznie.
Myslalem ze juz wiem
A tu jednak
zonk chodzi o ten przyklad .
https://matematykaszkolna.pl/forum/258545.html
Nie rozumiem go jednak bo skoro 1 minum to
myslalem ze bedzie xnalezy <1 +oo)
czyli do calego zbioru R brakuje przedzialu (−oo,1)\0
Okazuje sie ze to jest bledna myslenie
Co zle pomyslaem w tym przykladzie ?
J sugerowal rozpatrzyc przedzial (0,1) ale przyznam
sie nie wiem dlaczego
23 wrz 21:10
Kacper: Najpierw patrzysz na dziedzinę, a potem wybierasz kawałki "które są niżej"
23 wrz 21:16
5-latek: Czesc
Kacper na razie troche trudno mi to zrozumiec
23 wrz 21:20
5-latek: Musze dokladnie popatrzec na ten wzor ktory napisal wczoraj Piotr10
23 wrz 21:22
Kacper: bierzesz wykresa i paczysz

idziemy po wartościach ujemnych dla x. Niżej jest hiperbola, czyli
Teraz dodatnia część. Ponieważ w "1" obie funkcje się przecinają, to będziemy mówić o 2
przedziałach:
| | 1 | |
dla x=1 minimum jest 1 oraz |
| |
| | x | |
23 wrz 21:26
5-latek: Ja sie paczę a tu Paczków

Teraz zrozumialem . Naprawde Dzieki bardzo
23 wrz 22:50