matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodne
Alan:
Oblicz pochodną funkcji f Pomocy rodacy, coś źle robię, wytłumaczcie co
f(x)=(2−4x)
3
=(2−4x)(4+8x+16x
2
)=8+16x+32x
2
−16x−32x
2
−64x
3
=−192x^ To jest oczywiście błędne obliczenie po mojemu
22 wrz 21:05
Godzio:
f(x) = (2 − 4x)
3
f'(x) = 3(2 − 4x)
2
* (−4) = −12(2 − 4x)
2
Co właściwie chcesz policzyć?
22 wrz 21:08
5-latek:
https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html
i zobacz tam gdzie piszse pochodna funkcji zlozonej Masz podobny przyklad
22 wrz 21:09
Alan:
dzięki
22 wrz 22:58