bezołd
155178: TWIERDZENIE BEZOUTA
Co zrobić jeśli nie mam wyrazu wolnego w równaniu wielomianowym ? Jak zastosować bezouta ?
Jeśli jest wyraz wolny np. 6 to szukam dzielników wyrazu wolnego, a jeśli wielomian jest np.
taki :
2x4 − 7x3 +2x2 +3x = 0 to w jaki sposób mogę znaleźć dwumian przez który mam dzielić
równanie ?
22 wrz 17:25
ppb: twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu o współczynnikach całkowitych
22 wrz 17:26
J: Wyłacz x przed nawias ... i zobaczysz wyraz wolny w nawiasie.
22 wrz 17:29
155178: A dalej ten x traktować jak ? Bo wyjdzie mi (x−dzielnik wyrazu wolnego)(to co wyjdzie z
dzielenia wzorem hornera), a x przed nawiasem ma być umiejscowiony tak ? :
(x−dzielnik wyrazu wolnego)x(to co wyjdzie z dzielenia wzorem hornera)
22 wrz 17:32
PW: Dzielisz tylko to co zostało w nawiasie. Dzielenie ma na celu znalezienie rozkładu na czynniki.
Ten x jest już jednym z czynników rozkładu, nie walczymy z nim.
22 wrz 17:52
155178: Działa − dzięki wielkie. A co zrobić z takim równankiem ? :
2x3 +x2 +x = 1 tutaj chyba nie da się zastosować bezouta ?
22 wrz 18:02
5-latek: 2x3+x2+x−1=0 i teraz probuj zastosowac
22 wrz 18:07
155178: ale nie da się wyredukować tego

ani w(−1) ani w(1) nie równa się 0
22 wrz 18:19
PW: A jaka była treść zadania?
22 wrz 18:20
155178: Rozwiąż równianie. Ale to z tematów z zastosowaniem bezouta
22 wrz 18:24
5-latek: To moze zastosuj twierdzenie o wymiernych pierwiastkach wielomianu
22 wrz 18:25
22 wrz 18:27
22 wrz 18:28
155178: Już sprawdzam − nie doczytałem do końca.
22 wrz 18:30
155178: Czy wzoru hornera można użyć przy dzieleniu przez (x−12) czy tylko liczby całkowite ?
22 wrz 18:32
5-latek: To sie z nim zapoznaj
A twierdzenie o wymiernych pierwiastkach wielomianu jest to uogolnine Twierdzenie Bezout (albo
odwortnie )
Tutaj wlasnie jeden z pierwiastkow wymiernych go wyzeruje
22 wrz 18:34
155178: No już to twierdzenie ogarnąłem − wychodzi, że w(x) : (x−12), ale czy mogę podzielić
schematem hornera przez 12 ?
22 wrz 18:36
Kacper: | | 1 | |
przez |
| ? Po co do tego schemat Hornera? |
| | 2 | |
22 wrz 18:37
5-latek: Pewnie mozesz
22 wrz 18:37
155178: Hornerem szybciej jest niz dzielenie sposobem pisemnym
22 wrz 18:47
casada: W trójkącie ABC punkty D, E leżą odpowiednio na bokach AB i AC tak, że |AD| : |DB| = 1:2 oraz
|AE| : |EC| = 2:1. Udowodnij, że |EF| : |FB| = 1:6.
22 wrz 18:50
Kacper: Napisz nowy temat.
22 wrz 18:53