Nierówność logarytmiczna.
LOG2X}:
22 wrz 00:14
bdziumzde5: a)
{4x−15}{2x} ≥
√10
napisz co ci wyjdzie.
22 wrz 00:16
22 wrz 00:16
bdziumzde5: Sorry, moj blad. Nie przepisuj tego !
22 wrz 00:16
LOG2X}: Nie mam pojęcia co z tym zrobić...

Ale wynik musi być: x≥4,5
22 wrz 00:19
bdziumzde5: zal. x > 0
| log(4x−15 | | 1]{2}log 2x | |
| ≥ U{ |
| |
| log 2x | | log 2x | |
| log(4x−15 − log √2x | |
| ≥ 0 |
| log 2x | |
22 wrz 00:19
LOG2X}: A co dalej? Ja naprawdę tego nie rozumiem zupełnie...
22 wrz 00:22
Ajtek:
Głupoty

dla x=1 log(4*1x−15)=log(−11)..... sprzeczne
22 wrz 00:23
22 wrz 00:25
LOG2X}: To jak to ma być? Jak napisze mi ktoś w całości to zrozumiem, jak do tego dojść. Prooszę!
22 wrz 00:26
bdziumzde5: moze dokoncze
| | 4x−15 | |
log |
| ≥ 0 i log 2x > 0 + zal. x > 0 |
| | √2x | |
| 4x−15 − √2x | |
| ≥ 1, dla x > 0, √2x >0, wiec pozostaje |
| √2x | |
4x − 15 −
√2x ≥> 0
4x − 15 >
√2x /
2
16x
2 − 120x + 225 ≥> 2x
16x
2 − 122x + 225 ≥> 0
√Δ = 22
x
1 = 100/32 = 3 i 1/8 x
2 = 4,5
x ∊ ( 0, 3+{1}{8}> U < 4,5,
∞ )
2)
log 2x > 0
log 2x > log 1
2x > 1
x > 1/2
odp. x > 1/2 i x ∊ ( 0, 3+{1}{8})> U < 4,5,
∞ ) i x > 15/4
czyli x ≥ 4,5
22 wrz 00:29
bdziumzde5: Wczesniej dziedzina byla zle, nie x > 0, tylko 4x − 15 > 0, myslalem o −, ale napisalem +.
Pozniej zmazalem zeby nie bylo wiecej do czytania.
Jescze przyklad dla licznikia i mianownika < 0

!
22 wrz 00:30
bdziumzde5: Juz wiem @Ajtek dzieki.
22 wrz 00:31
LOG2X}: Dziękuję! A drugi przykład?
22 wrz 00:54
bdziumzde5: | | 5 | | 1 | |
b) |
| ≥ 3 − |
| |
| | 3 − log x | | 1 + log x | |
odp. zalozenia !
| 5 | | 1 | |
| ≥ 3 − |
| , 1 + log x = t |
| 4 − (1 + log x) | | 1 + log x | |
| 5t − 3t(4−t) + (4−t) | |
| ≥ 0 |
| t(4−t) | |
| | 1 | |
t ( t − |
| ) ( t − 2 )( t − 4 ) ≤ 0 |
| | 3 | |
| | 1 | |
t ∊ ( 0, |
| > U < 2 , 4 ) |
| | 3 | |
| | −2 | |
−1 < log x ≤ |
| i 1 ≤ log x < 3 |
| | 3 | |
22 wrz 00:56
Eta:
można lewą stronę przekształcić tak
| log(4x−15) | |
| = log2x(4x−15) |
| log2x | |
| | 15 | |
log2x(4x−15)≥0,5 podstawa dla x> |
| jest >1 |
| | 4 | |
| | 15 | |
to 4x−15≥√2x /2 ( bo obydwie strony dodatnie dla x> |
| |
| | 4 | |
i otrzymujemy nierówność
16x
2−122x+225≥0
...................... jak u
b.. zde5
22 wrz 01:03
bdziumzde5: kurczeee, moze nie ta godzina. Nawet LOG2X} tak proponowal
22 wrz 01:19
Eta:
Dobrej nocki
22 wrz 01:23
LOG2X}: Ja nie wiem co zaproponowałam, bo nie mam log−pojęcia o co chodzi. Ale dziękuję Wam bardzo,
jesteście niezastąpieni!
22 wrz 08:05
LOG2X}: Kurcze, w tym drugim przykładzie coś mi się nie zgadza...
22 wrz 12:29
22 wrz 16:39