a
kamczatka: y' = (ln3√sinx)'
Może mi ktoś przypomnieć jak się liczy taką pochodna ? Chodzi o początek z potęga.
21 wrz 19:35
21 wrz 19:39
kamczatka: wiem ale mi chodzi co z tą 3 zrobić. Czy cały nawias do 1/3 podnieść czy tylko sinx
21 wrz 19:45
jakubs: to zacznij od policzenia pochodnej sinx1/3
21 wrz 19:47
kamczatka: | | 1 | |
czyli będzie (ln |
| √sinx−2/3)' ? |
| | 3 | |
21 wrz 19:50
john2: zastąp sobie
3√sinx = y
i teraz
teraz zamień z powrotem y na
3√sinx
21 wrz 19:52
john2: Przy liczeniu (
3√sinx)' też możesz sobie zastąpić y = sinx
i masz
| | 1 | |
(3√y)' = (y1/3)' = |
| * y−2/3 * y' = .... |
| | 3 | |
21 wrz 19:56
john2: | | ctgx | |
Przy okazji, wynik możesz doprowadzić do ładnej postaci |
| w przeciwieństwie do |
| | 3 | |
odpowiedzi z e−trapezu.
21 wrz 20:00
daras: aaa to errata do kursu trapezowego
21 wrz 20:13
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y' = |
| * |
| sin−2/3x*cosx = |
| sin−1xcosx =
|
| | 3√sinx | | 3 | | 3 | |
22 wrz 06:38
kamczatka: robię tak;
| | 1 | | 1 | |
y' = (ln3√sinx)'= |
| * (3√sinx)' = |
| * (√sinx1/3)' |
| | 3√sinx | | 3√sinx | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| (√sinx)−2/3 * (√sinx)' |
| | 3√sinx | | 3 | |
dobrze to na razie robię? Bo nie wiem czy powinien być pierwiastek z sinusa czy sam sinus
22 wrz 17:20
J:
| | 1 | | sin−2/3x | |
(3√sinx)' = (sin1/3x)' = |
| sin−2/3x*cosx .... a dalej: |
| |
| | 3 | | sin1/3x | |
=
| | 1 | |
sin−3/3x = sin−1x = |
|
|
| | sinx | |
22 wrz 17:26
kamczatka: ok dzięki wyszło
22 wrz 17:37