Twierdzenie Bezouta
recipe: Wykaż, że liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W(x), a następnie wyznacz pozostałe
pierwiastki tego wielomianu (o ile istnieją), jeśli:
b) x3 − x2 − 8x + 8; r = 1
d) x3 + 5x2 + 5x +25; r = −5
21 wrz 18:23
sushi_gg6397228:
i na co czekasz ?
21 wrz 18:25
recipe: Na wykazanie, że liczba r jest pierwiastkiem
21 wrz 18:26
Janek191:
b) 13 − 12 − 8*1 + 8 = 0
więc
( x3 − x2 − 8 x + 8 = 0
x2*( x − 1) − 8*( x − 1) = 0
( x − 1)*( x2 −8) = 0
x = 1 lub x2 = 4*2
więc
x = 1 lub x = − 2√2 lub x = 2√2
=============================
21 wrz 18:27
5-latek: Czesc Janek
Ja wiem ze TY sie bawisz tym ale teraz ma gotowe rozwiazanie i nawet nie zobaczy do ksiazki co
mowi to twierdzenie a tak by zostal zmuszony do tego
21 wrz 18:30
recipe: To prawda, ale teraz wiem jak wykonać inne zadania tego typu
21 wrz 18:33
Janek191:
To zrób tu d)
21 wrz 18:34
Hajtowy: No to (d) zrób
21 wrz 18:34
21 wrz 18:35
recipe: d) x3 + 5x2 + 5x +25; r = −5
w(r) = 0
w(−5) = (−5)3 + 5(−5)2 + 5(−5) + 25 = −250
Odp.: Nie ma takich pierwiastków
21 wrz 18:42
5-latek: W(−5)=0
Zle liczysz Policz jeszcze raz
21 wrz 18:46
5-latek: Nawet gdyby r=−5 nie bylo pierwiastkiem tego wielomianu to nie oznacza wcale ze ten wielomian
nie a innych pierwiastkow
21 wrz 18:48
Janek191:
( − 5)3 + 5*( −5)2 + 5*(−5) + 25 = − 125 + 125 − 25 + 25 = 0
21 wrz 18:50
21 wrz 18:52
5-latek: Hajtowy nie zalamuj sie
21 wrz 18:53
Hajtowy: Dzieci w podstawówce potrafią takie rzeczy liczyć a licealista nie potrafi...
21 wrz 18:54
recipe: w(−5) = (−5)3 + 5(−5)2 + 5(−5) + 25 = −125 + 125 − 25 +25 = 0
(x3 + 5x2 + 5x +25):(x+5) = x2
+ −x3 − 5x2
__________
= =
Tutaj nie wiem co dalej zrobić
21 wrz 18:54
Hajtowy:
Grupować umiesz?
Pierwszy z Trzecim
Drugi z Czwartym.
21 wrz 18:58
Janek191:
Zrób tak jak ja − bez dzielenia.
Wyłącz x
2 przed nawias i 5 przed nawias itd.
Do dzielenia podał link 5 − latek
21 wrz 18:58
recipe: x(x2+5) + 5(x2+5) = (x+5) (x2+5)
x = −5 v x2 = −5 −−−−> sprzeczność
21 wrz 19:00
pigor: ..., do dzielenia zabieraj się na końcu, wtedy
jak nie potrafisz np. tego :
x
3+5x
2+5x+25= x
2(x+5)+5(x+5)= ... dalej analogicznie ...
21 wrz 19:01
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/107.html No to nalezy zapoznac sie z tym dokladnie
I to musisz nauczyc sie sam . Wierz mi
Masz taki wielomian x
3+5x
2+5x+25
Jesli sie dobrze temu przyjrzysz to popatrz mozemy rozlozyc tem wielomian na czynniki metoda
grupowania
Grupujemy 1 z 2 i 3 z 4
Z pierwszych dwoch wylaczamy x
2 przed nawias a z 3 i 4 5x przed nawias
CO ma to da ? Dostaniemy wspolny czynnik (x+5) ktory tez potem wylaczymy przed nawias
W(x)=x
2(x+5)+5x(x+5)
w(x)=(x+5)(x
2+5x)
W(x)= (x+5)* teraz rozloz nawias na czynniki zobacz ze mozesz wylaczyc x przed nawias
ale to juz samemy dzialac
21 wrz 19:06
5-latek: Oczywiscie ma byc z 3 i 4 wylaczy 5 a nie 5x (przepraszam )
i wtedy x2(x+5)+5(x+5) = (x+5)(x2+5) i teraz sprawdz czy mozesz rozlozyc x2+5 na czynniki
21 wrz 19:10
5-latek: I co CI wyszlo ?
21 wrz 19:20