geometria analityczna
madzia: Liczba a jest współczynnikiem kierunkowym prostej przechodzącej przez punkty A = √ 5 − 2, 3) i
B = 3 − √ 5 ,1 − 4 √ 5 )
21 wrz 13:36
madzia: proszę o pomoc
21 wrz 13:40
bdziumzde5: ale co mamy zrobic ? Nie ma polecenia.
21 wrz 13:48
21 wrz 13:49
bdziumzde5: y = ax + b − dana prosta
podstawiam wspolrzedne punktow A i B
3 = a(
√5 − 2} + b
1 − 4
√5 = a(3 −
√5) + b
odejmuje rownania od siebie
3 − (1 − 4
√5 ) = a[
√5 − 2 − (3 −
√5)] + b − b
2 + 4
√5 = a(2
√5 + 1 )
| | 2 + 4√5 | |
a = |
| = U{2(2√5 + 1}}{2√5 + 1} = 2 |
| | 2√5 + 1 | |
21 wrz 13:52
pigor: | | yB−yA | | 1−4√5−3 | |
..., lub od razu ze wzoru : a= |
| = |
| = |
| | xB−xA | | 3−√5−√5+2 | |
| | −2−4√5 | | (−2−4√5)(5+2√5) | | −10−28√5−8*5 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | 5−2√5 | | 25−4*5 | | 5 | |
| | −50−28√5 | |
= |
| o ile gdzieś się nie ..., co się przydarzyło |
| | 5 | |
koledze powyżej
21 wrz 14:08