funkcja kwadratowa. Rozwiąż równanie
zanciaa: a)x
2−x/2−1/2=0 rozwiąże mi ktoś to równanie? i to jeszcze, bo są trudniejsze od innych i nie
wiem jak zrobić je

, bo mi zły wynik wychodzi

b)1/4x
2−x/3+1/9=0
21 wrz 11:25
ytyrku: x
2−1/2 x −1/2=0 l *2
2x
2 −x−1=0
Δ=1−4*2*(−1)=9
dalej licz sama
21 wrz 11:30
Godzio:
| | x | | 1 | |
x2 − |
| − |
| = 0 to jest to samo co: |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
a = 1, b = − |
| , c = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 8 | | 9 | |
Δ = b2 − 4ac = |
| − 4 * 1 * (− |
| ) = |
| + 2 = |
| + |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | −b + √Δ | | | | | | 2 | |
x1 = |
| = |
| = |
| = |
| = 1 |
| | 2a | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | −b − √Δ | | | | | | −1 | | 1 | |
x2 = |
| = |
| = |
| = |
| = − |
| |
| | 2a | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Drugi przykład analogicznie.
21 wrz 11:36
5-latek: To tak
jesli to jest rownanie to mozesz pozbyc sie mianownikow .
Natomiast nie mozesz tego zrobic jesli to jest funkcja
Tu jest rownanie
| | x | | 1 | |
x2− |
| − |
| =0 Pomnozmy obie strony rownania przez 2 zeby pozbyc sie mianownikow |
| | 2 | | 2 | |
Wiec mnozymy
2x
2−x−1=0 a to rownanie juz ppotrafisz rozwiazac
Teraz b)
| 1 | | x | | 1 | |
| x2− |
| + |
| =0 pozbywamy sie mianownikow wiec musimy pomnozyc obie strony |
| 4 | | 3 | | 9 | |
rownania przez wspolny mianownik Dla 4 i 3 i 9 to bedzie 36 (wiesz dlaczego )
wiec mnozymy
| | 1 | | x | | 1 | |
36* |
| x2−36 |
| +36* |
| =36*0 teraz skracamy i mamy |
| | 4 | | 3 | | 9 | |
9x
2−12x+4=0 a to rownanie juz potrafisz rozwiazac
Wie rozwiazuj
https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html i masz tam przyklady rozwiazane wiec rozwiaz swoje na ich podstawie
21 wrz 11:41
zanciaa: dzięki

miałam problem właśnie z tym pomnożeniem przez 2 i przez 36, bo nie wiedziałam, ze
tak można
21 wrz 16:23