Wyznacz dziedzinę funkcji f, jeśli :
benia: Wyznacz dziedzinę funkcji f, jeśli :
f(x)=x−4/ |x−1|+3
20 wrz 18:49
Kacper: popraw zapis
20 wrz 18:51
benia: x−4 podzielone przez wartość bezwzględna |x−4| dodać 3
20 wrz 18:53
5-latek: Ktory bys zapis wybbrala gdybym to ja napisal tak jak Ty ?
20 wrz 18:58
Kacper: nie wolno dzielić przez ...

?
20 wrz 18:58
benia: b

nie wolno dzielić przez zero, i zrobiłam ten przykład tylko wyszedł mi inny wynik niż z
tyłu książki. Jakbyś mógł napisać jak to trzeba zrobić byłabym wdzieczna, bo ja zrobiłam tak :
D: |x−1|+3≠0
|x−1|≠ −3
x−1≠ −3 ∧ x−1≠ 3
x≠ −2 ⋀ x≠ 4
20 wrz 19:04
Kacper: popatrz co piszesz

Wartość bezwzględna jest liczbą ujemną? Od kiedy?
20 wrz 19:07
benia: ale ja pisze że się nie równa xD napisz mi to tak jak ma być, wiem idiotka ze mnie
20 wrz 19:12
5-latek: Mozesz napisac tak
|x−1|+3=0 i obliczne wartosci wyrzucic z dziedzny
wiec mamy |x−1|=−3 i teraz zastnow sie jak moze byc wartosc bezwzgledna −ujemna czy dodatnia
?
20 wrz 19:12
Kacper: Ja uciekam na telefon, zatem
benia jak coś to pisz na gadu 8959267
20 wrz 19:13
benia: nie mam gadu gadu xD no wartość bezwzględna nie może być ujemna wiem o tym ale nie mogę napisać
tak jak ty że |x−1|+3=0 bo to jest w mianowniku a on nie może być zerem
20 wrz 19:16
benia: ma wyjść że D=R
20 wrz 19:18
Kacper: Czy potrafisz znaleźć taką liczbę, żeby mianownik był zerem?

polecam założyć gadu
20 wrz 19:18
5-latek: Benia . Pracowalem kiedys zdziewczynia ktora miala na imie benia wiec czy wytlumacze
masz tak
|x−1|+3=0
Zeby to cale wyrazenie bylo rownie 0 to |x−1| musi sie rownac −3 bo −3+3=0 a\
ale ze wartosc bezwzglena nie moze byc ujemna czyli musi byc wieksza lub rowna 0 to dziedzina
tego wyrazenia jest caly zbior liczb R
20 wrz 19:28
5-latek: Albo na konkretnych liczbach
np x=−5 to |−5−1|+3=0 to |−6|+3= to 6 +3=0 a to nie jest prawda
x=−99 to |−99−1|+3=0 to |−100|+3=0 to 100+3=0 tez nieprawda
x=0 to |0−1|+3=0 to |−1|+3=0 to 1+3=0 to 4=0 tez nieprawda
x=51 |51−1|+3=0 to |50|+3=0 to 50+3=0 to 53=0 tez nieprawda
Ztego juz widzisz ze mianownik nigdy nie bedzie rowwnal sie 0 wiec dziedzina to zbior R
20 wrz 19:36
20 wrz 19:37
benia: dzięki, za wytłumaczenie, ale do końca nadal nie rozumiem xD
20 wrz 19:42
5-latek: To przeczytaj to jeszce raz a jak nie zrozmiesz to jeszce z 10 razy
20 wrz 19:51
MQ: Po prostu:
|x−1|≥0
z tym się chyba zgodzisz?
teraz dodajemy z obu stron 3
|x−1|+3≥3
a przecież 3>0, więc
|x−1|+3>0
więc |x−1|+3≠0
czyli nigdy nie będzie równe 0
20 wrz 19:55