Liczby rzeczywiste
trq: | | 4 | |
Oblicz wartość wyrażenia xy−2 − |
| z−1 dla x=3,(3) y=0,(5) z=0,(9) |
| | 5 | |
i drugie:
| | 1 | | 1 | |
wiedząc, że |
| + a = 14 oblicz wartość wyrażenia |
| + √a |
| | a | | √a | |
20 wrz 15:39
Kacper: do drugiego
(a+b)2=a2+b2+2ab
20 wrz 15:42
20 wrz 15:43
5-latek: z=0,(9)=1
Podsatwiaj i licz
20 wrz 15:44
trq: okej, pierwsze zrobiłem. co do drugiego nie mam zielonego pojęcia.
21 wrz 20:37
5-latek: | | 1 | |
podnies wyrazenie |
| +√a do potegi drugiej |
| | √a | |
21 wrz 21:05
5-latek: Tego nie trzeba tak dlugo liczyc
Ile CI wyszlo ?
21 wrz 21:11
trq: | | 1 | | 1 | |
Podnoszę |
| + √a do kwadratu i otrzymuję |
| + 2 + a ale nadal nie rozumiem |
| | √a | | a | |
dlaczego mam zrobić coś takiego i do czego dojść
21 wrz 21:42
21 wrz 21:49
5-latek: =14+2=16 i teraz ten wynik pierwiaskujemy i mamy √16=4 i tyle wynosi wartosc tego
wyrazenia
21 wrz 21:59
21 wrz 22:01
5-latek: Tylko w ostatniej linijce nie powinno byc 6 tylko 16( pomylil sie) reszta dobrze
21 wrz 22:04
trq: nie rozumiem z tego nic. jaki jest związek pierwszego równania z tym wyrażeniem?
21 wrz 23:07
trq: dobra, godzina robi swoje. już rozumiem i dziękuję bardzo
21 wrz 23:13
5-latek: Wybacz ja juz nic na to nie poradze skoro nie wiesz co sam napisales w 1 poscie ile wynosi
21 wrz 23:14
5-latek: 
)
21 wrz 23:15