Wiedząc, że...
vseny: Wiedząc, że 1a+a=14, oblicz wartosć wyrażenia 1√a+√a
Jak do tego się zabrać? Wydaje się mega proste, ale nawet nie mam na to namniejszego pomysłu..
19 wrz 20:09
sushi_gg6397228:
podnies do kwadratu drugie wyrazenie
19 wrz 20:11
Mila:
A potem spierwiastkuj wynik.
19 wrz 22:32
pigor: ..., lub niech a>0, to i
√a>0, a wtedy
| 1 | | 1 | |
1a+a=14 /+2 ⇔ |
| + 2* |
| *√a +√a2= 16 ⇔ |
| √a2 | | √a | |
⇔ (
1√a+
√a)
2= 6 ⇒
1√a+√a= 4 − szukana wartość. .
20 wrz 01:15
Emi : Ciąg określony jest wzorem an=27−3n Którym wyrazem tego ciągu jest liczba 6? Sprawdz czy liczy
−10;2;9 są wyrazami tego ciągu
22 gru 18:38
KLZ: an= 27−3n
n=1
a1= 27−3*1= 24
n=2
a2= 27−3*2= 21
n=3
a3= 27−3*3= 18
n=4
a4= 27−3*4= 15
n=5
a5= 27−3*5=12
Zauwazamy ze kazdy nastepny wyraz rozni sie o 3
stad
a6=9 wiec 9 jest liczbe tego ciagu
a7= 6 wiec liczba 6 jest siodmyn wyrazem tego ciagu
a8=
itd sprawdzaj pozostale liczby
22 gru 18:58
Filip:
oho, znalazl sie "ten" co za napisanie nazwiska z malej litery bije
22 gru 19:04
KLZ: Jestes kolego niegrzeczny .
Dlatego ze jest adwent bede wstrzemiezliwy
Ale kolego moglys byc moim synem . Mam corki strasze od Ciebie .Jedna za rok skonczy 40 lat .
Wnuczka ma 14 lat a wnuk 9 .
Jak juz napisalem nazwiska nalezy szanowac jak swoje . czy wiesz ze pisza nawet [P[ze
szpitala]] ?
I znowu bede musial zmienic nick
![emotka](emots/1/smutny.gif)
(
22 gru 19:13
Nikifor: Filip − trochę pokory. Bez przerwy o coś prosisz i nie umiesz a sierdzi się...
22 gru 19:20
KLZ: Poza tym jesli skonczysz studia to albo
a)zalozysz wlasna dzialanosc
b) bedziesz kierowal grupa wspolpracownikow
c) albo bedziesz w grupie gdzie bedziesz mial nad soba przelozonego
Wtedy napewno bedziesz wymagal aby Twoje nazwisko bylo pisane prawidlowo .
22 gru 19:20
Eta:
an=27−3n
27−3n=6 ⇒ n=7 , a7=6
27−3n= −10 ⇒ n=37/3 ∉N+ −10 −− nie jest wyrazem tego ciągu
27−3n=2 ⇒ n=25/3 ∉N+ 2 −− nie jest wyrazem tego ciagu
27−3n=9 ⇒ n=6 a6=9 −−− jest wyrazem tego ciągu
i po ptokach
22 gru 19:46
KLZ: Eta pokazala sposob gdyby te liczby byly znacznie wieksze niz te podane w zadaniu
22 gru 20:03