Wyznacz ekstrema lokalne funkcji.
Daniel: Wyznacz ekstrema lokalne funckji f(x) = 3x4 − 8x3 + 6x2 − 1.
Obliczyłem pierwszą pochodną, która wynosi f'(x) = 12x3 − 24x2 +12x (po uproszczeniu wynosi)
f'(x)= x3−2x2+x.
Przyrównałem pierwszą pochodną do zera: x3−2x2+3=0.
Problem polega na tym, że nie mam pojęcia co teraz należy zrobić. Czy mógłby ktoś krok po kroku
wyjaśnić dalszą część zadania?
19 wrz 21:12
PW: Nie, panie kolego
f '(x) = 12(x3 − 2x2 + x)
Takie "uproszczenia" kosztują.
A przyrównując do zera zamienił pan x na 3 nie wiadomo dlaczego.
19 wrz 21:25
Tadeusz:
... NIE MA TAKIEGO UPROSZCZENIA

!
f'(x) = 12x
3 − 24x
2 +12x
f'(x)= 12(x
3−2x
3+x) lub f'(x)=12x(x
2−2x+1) lub f'(x)=12x(x−1)
2
dalej chyba jasne
19 wrz 21:27
Daniel: Dzieki za wyprowadzenie z błedu, no, ale właśnie nie wiem co teraz mam f'(x)=12x(x2−2x+1) i co
należy teraz zrobić?
19 wrz 21:38
Mila:
Szukać kandydatów na ekstrema wśród miejsc zerowych pochodnej,⇔
trzeba rozwiązać równanie (najlepiej z ostatniej wersji Pana Tadeusza)
12x*(x−1)2=0
19 wrz 21:41
PW: Przyrównać pochodną do zera:
f '(x) = 0 ⇔ 12x(x−1)2 = 0 ⇔ x=0 ∨ x= 1.
Jeżeli funkcja f ma ekstrema lokalne, to tylko w punktach 0 lub 1. Czy rzeczywiście są tam
ekstrema − poznajemy po dalszym punkcie "przepisu na badanie funkcji".
19 wrz 21:44
19 wrz 21:46
Daniel: Czyli moge to robić tak: 12x(x−1)2=0, że 12x(x−1)(x+1) wtedy miejsca zerowe będą wynosiły x=1
i x= (−1)? Próbowałem też obliczyć delte z (x2−2x+1), ale delta wyszła mi −2. Gdy mam miejsca
zerowe, jaki jest dalszy krok? Musze je wstawić do pierwotnego wzoru funkcji i obliczyć?
19 wrz 21:48
Daniel: Czyli dla miejsc zerowych 1 i −1 liczę f(1)= (wstawiam 1 zamiast x) dla f(−1) wstawiam −1
zamiast x i wynik to będa moje ekstrema i to wszystko tak?
19 wrz 21:50
5-latek: Jak z tego x2−2x+1 mogla wyjsc CI delta −2 ? przeciez z tego Δ=0
Przeciez to jest wzor skroconego mnozenia x2−2x+1=(x−1)2 .
19 wrz 21:51
Mila:
Ja jestem dość leniwa i nie liczę następnej pochodnej, wystarczy zbadanie w któym punkcie
pochodna zmienia znak.
Tu widać, że tylko w x=0 z ujemnego na dodatni po przejściu przez 0, zatem to będzie minimum.
f(0)=−1
w x=1 punkt przegięcia.
19 wrz 21:54
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
19 wrz 21:55
PW: Nieeee, zerowanie się pochodnej to tylko warunek konieczny istnienia ekstremum: jeżeli istnieje
ekstremum w x0, to f '(x0) = 0. Wcale nie znaczy to, że twierdzenie odwrotne jest prawdziwe,
z tego że f '(x0) = 0 wcale nie wynika, że w x0 funkcja f ma ekstremum.
Typowy nieśmiertelny przykład f(x) = x3. f '(0) = 0, ale w x0=0 nie ma ekstremum!
Przeczytaj hasło "warunek dostateczny istnienia ekstremum funkcji różniczkowalnej".
19 wrz 21:56
PW: O, zanim wstukałem swoje marudzenia, to
Mila już wyjaśniła
19 wrz 21:57
Daniel: Czyli w miejscu gdzie pochodna zmienia swój znak tam znajduje się ekstremum tak? Gdybym
narysował sobie wykres tej funkcji, tam gdzie pochodna zmienia znak tam jest ekstremum?
19 wrz 21:58
Daniel: Jedno pytanie tylko, obliczyłem miejsce zerowe, które wynosi x0=1, jest tylko jedno miejsce
zerowe tak? co musze zrobić z tym miejscem zerowym?
19 wrz 22:04
Daniel: teoretycznie wiem, jak dojść do poprawnego wyniku i zadanie gotowe, ale nie rozumiem skąd to
się bierze. Doszliśmy do momentu gdzie x0=1. Dlaczego widać, że funkcja zmienia znak tylko w
x=0 z ujemnego na dodatni po przejściu przez 0?
19 wrz 22:06
Mila:

Tak.
Możesz też badać drugą pochodną, tak Ci chyba będzie łatwiej, bo widzę, że słabo Ci to
wychodzi.
Źle rozwiązałeś równanie.
12x*(x−1)
2=0⇔
12x=0 lub (x−1)
2=0⇔
x=0 lub x−1=0
x=0 lub x=1 pierwiastek podwójny
f'(x)<0 dla x<0 ⇔f(x) jest malejąca dla x∊(−
∞,0)
f'(0)=0
f'(x)>0 dla x∊(0,1) ⇔f(x) rosnąca dla x∊<01) ⇔
f(0)=−1 minimum f(x)
f'(1)=0 tu zbadaj czy jest punkt przegięcia
19 wrz 22:09
PW: bo w przepisie na f ' jest czynnik (x−1)2 − zarówno dla x < 1 jak i dla x > 1 jest to
wyrażenie dodatnie, więc znak f '(x) nie zmienia się "przy przejściu przez 1".
19 wrz 22:11
Daniel: Dobra mam to, dzieki wielkie za pomoc, po prostu źle znajdowałem miejsca zerowe. Dzięki jeszcze
raz!
19 wrz 22:17
Mila:
19 wrz 22:39