Pytanie...
Metis: Cześć

Potrzebuje Waszej pomocy z paroma zagadnieniami. Sprawdźcie mnie

1) Rozwiązuje taką nierówność:
Wynik wychodzi poprawny ale w trakcie liczenia odejmuje stronami x
Jest to poprawne matematycznie ?
2) Wykaż że liczba 2+
√3 jest miejscem zerowym funkcji:
| | 1 | |
Wzór przyrównuje do 0. I w trakcie liczenia dochodzi do dzielenia |
| czyli mnozenia |
| | 2−√3 | |
przez 2+
√3. Na tym polega trudność w tym zadaniu ?
3) Macie jakąś stronę oprócz zadania.info gdzie mogę znaleźć jakieś zadania z działu
Przekształcenia wykresu funkcji?
19 wrz 21:00
Tadeusz:
... a sam rozumiesz co piszesz w 2)

?
19 wrz 21:09
Tadeusz:
w 1) możesz sobie odejmować stronami x ... jeśli wcześniej uporasz się z modułem
19 wrz 21:10
Eta:
2/ f(x)=0 ⇒ x= (7+4√3)*(2−√3)=..........
19 wrz 21:12
Metis: Ok mam to dzięki
Eto 
Wiem gdzie robiłem błąd rachunkowy.
A chodziło mi o II sposób
pigor'a
210156
19 wrz 21:18
19 wrz 21:22
Eta:
No przecież taki sam jak i ja podałam
19 wrz 21:25
Metis: Faktycznie
19 wrz 21:33