Wykaż, że liczba jest miejscem zerowym
Marcela: | | 1 | |
Wykaż, że liczba 2 + √3 jest miejscem zerowym funkcji liniowej y = |
| x − (7 + 4 |
| | 2−√3 | |
√3)
7 wrz 12:48
pigor: ...np. tak: wiadomo, że x jest miejscem zerowym funkcji f ⇔ f(x)=0 , więc tu
| 1 | | (2+√3)2 | |
| * (2+√3) − (7+4√3)= |
| −7−4√3= |
| 2−√3 | | (2−√3)(2+√3) | |
| | 4+4√3+3 | | 7+4√3 | |
= |
| −7−4√3= |
| −7−4√3= 7+4√3−7−4√3= 0 c.n.w. |
| | 22−√32 | | 4−3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
II sposób, to rozwiąż równanie
| 1 | |
| x − (7+4√3)= 0 /* (2−√3) ⇔ x − (2−√3)(7+4√3)= 0 ⇔ |
| 2−√3 | |
⇔ x − (14+8
√3−7
√3−4*3)= 0 ⇔ x−(2+
√3)= 0 ⇔
x=2+√3 c.n.w. ...
7 wrz 13:14
Marcela: Dzięki wielkie!
7 wrz 13:52
kosko: Kurde, w ogóle nie rozumiem skąd sie wzięło to przelsztalcenie ulamka w rozwiązaniu kolegi...
25 lut 12:44
PW: W sposobie pierwszym? On nie przekształcał ułamka, lecz podstawił w miejsce "x" liczbę
"2+√3", która według autora zadania jest miejscem zerowym. Obliczył, otrzymał zero − w
porządku, jest miejscem zerowym.
Po podstawieniu usunął niewymierność z mianownika znanym sposobem − mnożąc licznik i mianownik
przez "sprzężenie".
25 lut 12:56
Eta:
skoro x= 2+
√3 jest miejscem zerowym f(x)
to f(2+
√3)=0
zatem f(2+
√3)= (2+
√3)*(2+
√3)−−7−4
√3= 7+4
√3−7−4
√3=
0
to x= 2+
√3 −−− jest miejscem zerowym f(x)
c.n.w
25 lut 14:34