Blanka: Oblicz pochodne funkcji:
a)f(x)=5x3 *pierwiastek trzeciego stopnia z 2-3x
15 paź 21:17
b.: Tu masz wzory
359
Np. policzmy pochodną
3√2-3x:
3√2-3x ' = (2-3x)
1/3 ' = (1/3) * (2-3x)
-2/3 * [ (2-3x)' ]
= (1/3) * (2-3x)
-2/3 * (-3)
A dalej trzeba zróżniczkować iloczyn powyższego pierwiastka przez 5x
3,
to już jest łatwiejsze (wzór na pochodną iloczynu: (fg)'=f'g+fg' ).
15 paź 22:32
b.: A jak Cię tylko wynik interesuje, to są programy do obliczania takich rzeczy,
np. maxima:
http://maxima.sourceforge.net
15 paź 22:33