Logarytmy i funkcja wykładnicza
Łukasz : Nie było mnie na ostatniej lekcji i chciałbym aby ktoś mi wytłumaczył kilka przykładów:
a) log2√2 16
b) log 3√3 813√3
c) log2 48 − log 2 3
Chodzi mi o samą idee i sposób wykonania, gdyż nic nie moge znaleźć w podreczniku,
Pozdrawiam!
18 wrz 19:50
Kejt: chętnie wytłumaczę co i jak, ale najpierw zapisz to porządnie.. co jest podstawą logarytmu, a
co liczbą logarytmowaną..?
18 wrz 19:55
Łukasz : we wszystkich jest że, np : 2
√2 = podstawa a 16 to liczba log.

z góry dzięki!
tak samo w b 3
√3 to podstawa
18 wrz 20:05
18 wrz 20:06
Łukasz : dokładnie tak to ma być zapisane

pierwszy raz tutaj, gubię się
18 wrz 20:13
5-latek: Jest taki wzor i go sobie zapamietaj najlepiej
Teraz przyklad a CI zrobie
2
√2= 2*2
1/2 = 2
1+2
1/2= 2
3/2 bo
√2= 2
1/2
bedziemy mieli w podstawie logarytmu 2
3/2 czyli nasze a=2
3/2
Ale tez zobacz ze 16=2
4
To piszsemy
| | 3 | |
log23/2 24= (zobacz nasze n= |
| i nasze k =4 ) Patrzymy na wzor i piszsemy |
| | 2 | |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 1 | | 2 | |
= |
| *4 *log2 2 adlatego jest |
| bo jesli n= |
| to |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | n | | 3 | |
wiemy ze wzorow na logarymy ze log
a a=1 wiec log
2 2=1 to sobie wymnoz te ulamki i
policz ile to jest
Teraz rozwiazuj tak samo przyklad b)
18 wrz 20:27
5-latek: Oczywisciee tam ma byc nie 21+21/2 tylko 21*21/2
18 wrz 20:28
Kejt:
log
2√2 16 = x
no to proponuję tak:
2
√2 =
√8 =
√23 = 2
3/2
16 = 2
4
| | 3 | |
zatem, pozostaje policzyć przez co przemnożyć |
| aby otrzymać 4: |
| | 2 | |
Twoja kolej
18 wrz 20:29
5-latek: Kejt moze sie myle ale myslisz ze Lukasz bedzie wiedzial jak wciagac pod pierwiastek ?
18 wrz 20:36
Kejt: nie będzie?
18 wrz 20:37
Łukasz : a no chyba właśnie tym sposobem robili to na lekcji
18 wrz 21:09
Kejt: którym?
18 wrz 21:09
Łukasz : wyciągając pod pierwiastek

dałbyś radę jeszcze mi ten 3 przykład pokazać tym sposobem? chce
sie jakoś tak oswoić z tym
18 wrz 21:12
Kejt: jeśli to do mnie to dałabyś*

3 idzie prościej zrobić:
wzór:
| | 48 | |
log2 48 − log2 3 = log2 |
| = log2 16 = 4 |
| | 3 | |
18 wrz 21:14
Łukasz : O przepraszam waćpannę XD dziękuje
18 wrz 21:17
Kejt: haha, spoko
18 wrz 21:17
Łukasz : gdzie takie pomocne kobiety sie podziały, pytam gdzie?
18 wrz 21:24
5-latek: Ty mi tututaj mojej dziewczyny nie podrywaj
19 wrz 11:18