kres dolny i gorny
5-latek: Zadanie nr 2
W kazdym z nastepujacych podzbiorow zbioru N liczb naturalnych podaj liczbe najmniejsza
Ktore z tych zbiorow sa ograniczone z gory ?
W kazdym zbiorze ograniczonym z gory podaj najwieksza liczbe oraz najmniejsza liczbe naturalna
ograniczajaca ten zbior z gory
a) zbior liczb podzielnych przez 3
Jesli n>=1 to to najmniejsza liczba bedzie liczba 3 i ten zbior nie jest ograniczony z gory
b) zbior licz 3 cyfrowych
najmniejsza liczba to 100 zbior ten jest ograniczony z gory − najwieksza liczba to 999 a
najmniejsza liczba naturalna ograniczajaca ten zbior z gory to 1000.
c) zbior dzielnikow naturalnych liczby 36 najmniejsza liczba to 1 zbior ten jest ograniczony
z gory ,− najwieksza liczba tego zbioru to 36 − najmniejsza liczba naturalna ograniczajaca
ten zbior z gory to 37 .
d) zbior poteg liczby 7 jesli n>=1 to najmniejsza liczba to 7 zbior ten nie jest ograniczony
z gory
e) zbior reszt z dzielenia liczby naturalnej przez 11
najmniejsza liczba to 1 . Zbior ten jest ograniczony z gory − najwieksza liczba w tym
zbiorze jest 10 a najmniejsza liczba naturalna ograniczajaca ten zbior z gory to 11
f) zbior numerow wieszakow w szatni teatru −− najmniejsza liczba to 1 . Na pewno jest
ograniczony z gory ale nie mozna podac liczby najwiekszej i najmnieszej liczby naturalnej
ograniczajacej ten zbior
g) zbior liczb naturalnych nie mniej niz cztero cyfrowych
najmniejsa liczba to 1000 i ten zbior nie jest ograniczony z gory
17 wrz 23:10
5-latek: Jednak licze sie z tym ze moze sie to troche zmienic gdy przyjmniemy ze 0 nalezy do liczb
naturalnych
17 wrz 23:13
5-latek: Prosze o sprawdzenie zwlaszca f)
17 wrz 23:27
Mila:
Sprawdź definicję liczby ograniczającej .
18 wrz 00:10
5-latek: Mozesz cos wiecej powiedziec
18 wrz 00:19
5-latek: Bo do tego zadania i zadania nr 1 mam znalezc jesli istnieja kres dolny i gorny
18 wrz 00:31
Janek191:
Np. e)
{ 0, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 }
0 − liczba najmniejsza
10 − liczba największa
11 − najmniejsza liczba ograniczająca ten zbiór z góry
18 wrz 07:45
Janek191:
Jest ok
18 wrz 07:48
5-latek: fajnie dzieki

czyli przyjmujemy ze 0 nalezy do liczb naturalnych mam rozumiec
18 wrz 11:49
5-latek: Teraz d co do kresow dolnych o gornych to tak
a) kd=0 kg −nie ma
b) kd=100 i kg=999
c) kd=1 i kg=36
d) kd=1 kg −nie ma
e) kd=0 kg=10
f) kd=1 kg− nie wiem
g) kd=1000 kg −nie ma
Milu co do liczby ograniczajacej zbior to napisalem definicje z ksiazki tutaj
https://matematykaszkolna.pl/forum/258193.html proszse
zobacz na post z godz 0:14.
18 wrz 18:15