wyznacz miary kątów
Ewa:

wyznacz miary kątów α β
17 wrz 19:17
baba:

Te dwa kąty są równe, bo to kąty wierzchołkowe. Natomiast oznaczyłem jeszcze promienie okręgu
jako r, żeby pokazać, że oba trójkąty mają dwa ramiona takiej samej długości.
Czyli jest to podobieństwo trójkątów bok − kąt − bok.
17 wrz 19:31
baba: czyli α=40 β=25 x=115
17 wrz 19:33
Ewa: nie rozumiem ?
17 wrz 19:34
baba: czego dokładnie?
17 wrz 19:35
...:
... baba ...ale to niestety nie tak ... to się ma nijak do tego zadania
17 wrz 19:35
Ewa: możemy gdzieś indziej na ten tetam pogadać?
17 wrz 19:36
Ewa: ja nic nie ogarniam
17 wrz 19:36
baba: ..., to ja inaczej nie wiem. Może ty wyjaśnij Ewie, bo ja inaczej nie wiem jak to zrobić.
17 wrz 19:37
Ewa: a ja na prawdę potrzebuje pomocy
17 wrz 19:38
...:

kąty wpisane oparte na tym samym łuku
17 wrz 19:39
Ewa: ja nie wiem skąd wy to bierzecie
17 wrz 19:40
...:
kąt β z rysunku oparty jest na tym samym łuku co kąt o mierze 25o
a kąt α na tym samym łuku co kąt 40o
17 wrz 19:41
17 wrz 19:42
Ewa: no jest
17 wrz 19:43