Liczby zespolone - narysuj zbiór
Michał: Cześć,
mam zadanie z liczb zespolonych, narysować zbiór:
|z+1| + |z+i| = 4
więc:
|z+1|=√(x+1)2 + y2
|z+i|=√x2 + (y+1)2
wstawiam do równania, podnoszę do kwadratu, więc:
(x+1)2 + y2 + x2 + (y+1)2 = 4
upraszczam,
2x2 + 2x + 1 + 2y2 + 2y + 1 = 16
2x2 + 2x + 2y2 + 2y + 2 =16 /:2
x2 + x + y2 + y − 7 = 0
jest to równanie okręgu,
S(a,b) i r
a = −1/2
b= −1/2
r=√1/4 + 1/4 − 7 = √13/2
Wynik promienia wychodzi słaby, więc może ktoś znajdzie jakiś błąd? Wydaje się że nie ma, ale
wolałbym się upewnić.
17 wrz 17:34
18 wrz 14:42