Liczby zespolone
ziomek: narysuj zbiór liczb zespolonych spełniających podane warunki: |2iz + 6| ≤ 4
1 lis 21:05
Godzio:
z = x + yi
2iz + 6 = 2xi − 2y + 6
|2iz + 6| = √4y2 − 24y + 36 + 4x2 ≤ 4 /2
4y2 − 24y + 36 + 4x2 ≤ 16
y2 − 6y + 9 + x2 ≤ 4
(y − 3)2 + x2 ≤ 4
Koło o środku w punkcie (0,3) i promieniu 2
1 lis 22:00
b.: można też tak: |2iz+6| = |2i| * |z+ 6/(2i)| = 2|z−3i| itd.
1 lis 22:07
ziomek:

Wielkie dzięki, a itd. to będzie tak?
2|z −3i| ≤ 4
|z −3i| ≤ 2
1 lis 22:28
b.: tak
4 lis 21:28
ela: x≥−3
22 wrz 12:56
wilku: 2≤|i*z−5|≤|2+√5|
22 sty 16:30
Rum: narysować zbiór liczb zespolonych |z+1| + |z+i|=4
18 wrz 10:52
MQ: @ ostatnie pytanie:
| | √3 | |
elipsa o ogniskach w pp. z1=−1 i z2=−i i półosiach: wielkiej 2, małej |
| |
| | 2 | |
18 wrz 12:02