połozenie prostej i okręgu
wierność: Określ wzajemne położenie prostej i okręgu;
a) 7x−2y+10=10 (x−4)
2 + (y−3)
2= 25
b) −3x + 7y − 12=0 (x+2)
2 + (y −6)
2=36
proszę pomózcie
17 wrz 13:20
AcidRock: Zapraszam tu:
1249.
Przy oznaczeniach: d − odległość środka okręgu od prostej; r − promień okręgu mamy:
1. d < r − prosta jest sieczną okręgu (2 punkty wspólne)
2. d = r − prosta jest styczną okręgu (1 punkt wspólny)
3. d > r − prosta leży poza okręgiem (0 punktów wspólnych)
17 wrz 13:24
wierność: to ja wiem, mam delikatne problemy z tymi + i − .. co i kiedy zmienić.
17 wrz 13:27
J:
O jakich + i − mówisz ?
17 wrz 13:37
5-latek:

To jest do a)
Z rownania kanonicznego okregu wspolrzedne srodka okregu odczytujesz do rysowania ze
zmienionymi znakami
17 wrz 13:49