Naszkicuj wykres funkcji
Chlebuś: Naszkicuj wykres funkcji: f(x)=−x2−3x+|x2+3x|
Proszę o dokładną rozpiskę co po kolei trzeba policzyć, deltę, miejsca zerowe, itd.
Dziękuję.
16 wrz 20:46
ICSP: Rozpisać wartość bezwzględną.
16 wrz 20:48
Chlebuś: Właśnie nie wiem za bardzo jak

Czy wyciągnąć x?
16 wrz 20:48
ICSP:
| | ⎧ | x2 + 3x gdy x2 + 3x ≥ 0 | |
| |x2 + 3x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x2 − 3x gdy x2 + 3x < 0 | |
16 wrz 20:50
ICSP: Teraz trzeba rozwiązać te nierówności
16 wrz 20:50
Chlebuś: Pomożesz to rozwiązać?
16 wrz 20:56
16 wrz 20:58
Chlebuś: Wyszło mi, że x należy do (−nieskończoność, −3> + <0, +nieskończoność) i teraz nie wiem co
dalej.
16 wrz 22:00
ICSP: czyli
| | ⎧ | x2 + 3x dla x ∊ (− ∞ ; −3] ∪ [0 ; + ∞) | |
| |x2 + 3x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x2 − 3x dla x ∊ (−3 ; 0) | |
mając to możemy już zapisać wzór f(x)
| | ⎧ | −x2−3x+x2+3x dla x ∊ (− ∞ ; −3] ∪ [0 ; + ∞) | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x2−3x−x2− 3x dla x ∊ (−3 ; 0) | |
upraszczając :
| | ⎧ | 0 dla x ∊ (− ∞ ; −3] ∪ [0 ; + ∞) | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −2x2 − 6x dla x ∊ (−3 ; 0) | |
16 wrz 22:07
Eta:

f(x)= −x
2−3x+x
2+3x=
0 −−funkcja stała dla x
2+3x≥0 ⇒x∊(−
∞, −3> U <0,
∞)
f(x)= −x
2−3x−x
2−3x=
−2x2−6x dla x∊(−3,0)
| | 3 | | 9 | | 3 | | 9 | |
część paraboli ramionami do dołu xo= −3 , xw=− |
| , yw= |
| , W(− |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
16 wrz 22:23
Eta:
Dorysuj jeszcze z lewej strony paraboli półprostą na osi OX ( bo zapomniałam narysować )
16 wrz 22:31