suma trzech kolejnych początkowych wyrazów ciągu geometrycznego jest równa 62
MatematycznyGłoupek: Witam mam takie oto zadanie i nie jestem pewien czy dobrze rozwiązałem:
Suma trzech kolejnych wyrazów ciągu geometrycznego jest równa 62. Różnica wyrazów trzeciego i
drugiego jest pięć razy większa od różnicy wyrazów drugiego i pierwszego. Wyznacz ten ciąg
a1+a1q+a1q2=62
a1q2−a1q=5(a1q−a1)
a1(1+q+q2)=62
a1q2−a1q=5a1q−5a1
a1(1+q+q2)=62
a1q2−6a1q+5a1=0
a1(1+q+q2)=62
a1(q2−6q+5)=0
a1(q2−6q+5)/a1(1+q+q2)=62
q2−6q+5}{1+q+q2=0
16 wrz 16:44
Mila:
Nie dzielimy tak , gdy masz obie strony jednego równania równe zero.
a1+a1q+a1q2=62
a1q2−a1q=5(a1q−a1)
a1*(1+q+q2)=62
a1*(q2−q)=a1*(5q−5) /:a1, a1≠0
q2−q=5q−5
q2−6q+5=0
Δ=36−20=16
q=1 lub q=5
licz dalej sam.
16 wrz 17:54
16 wrz 19:09