suma trzech kolejnych początkowych wyrazów ciągu geometrycznego jest równa 62
MatematycznyGłoupek: Witam mam takie oto zadanie i nie jestem pewien czy dobrze rozwiązałem:
Suma trzech kolejnych wyrazów ciągu geometrycznego jest równa 62. Różnica wyrazów trzeciego i
drugiego jest pięć razy większa od różnicy wyrazów drugiego i pierwszego. Wyznacz ten ciąg
a1+a1q+a1q2=62
a1q2−a1q=5(a1q−a1)
a1(1+q+q2)=62
a1q2−a1q=5a1q−5a1
a1(1+q+q2)=62
a1q2−6a1q+5a1=0
a1(1+q+q2)=62
a1(q2−6q+5)=0
a1(q2−6q+5)/a1(1+q+q2)=62
q2−6q+5}{1+q+q2=0
16 wrz 16:44
Janek191:
| | 62 | |
a1 *( 1 + q + q2) = 62 ⇒ a1 = |
| |
| | 1 + q + q2 | |
a
1*( q
2 − 6 q + 5) = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| 62 | |
| *( q2 − 6 q + 5) = 0 / : 62 |
| 1 + q + q2 | |
| q2 − 6 q + 5 | |
| = 0 |
| q2 + q + 1 | |
q
2 − 6 q + 5 = 0
( q − 1*)( q − 5) = 0
q = 1 lub q = 5
Dla q = 1 jest ciąg stały.
q = 5
=====
=======================
16 wrz 17:05