Pomoc w znalezieniu błędu
155178: Pomoc w znalezieniu blędu :
Rozłóż wielomian na czynniki. RObię tak, i nie wychodzi mi poprawny wynik, może ktoś napisać mi
gdzie robię błąd ? :
w(x) = (20x3− 28x2 + 8x)(x4 + 6x3 + 2x2 + 12x) = [4x(5x2 −7x +2)x3(x+6)2x(x+6)] =
4x(x−25)(x−1)(x3 + 2x)(x + 6)
15 wrz 17:51
razor: 5x2−7x+2 źle rozłożone
15 wrz 17:54
155178: Jak to ? Delta wychodzi 9 ⇒
√Δ = 3
x
1 =
7−310 =
25 x
2 =
7+310 = 1 z tego wychodzi (x−
25)(x−1) Co zrobiłem
źle ?
15 wrz 17:57
razor: 5x2−7x+2 = 5(x−25)(x−1)
15 wrz 17:58
Kejt:
x4 + 6x3 + 2x2 + 12x ≠ x3(x+6)2x(x+6) to pierwsza uwaga..
5x2 − 7x + 2 ≠ (x −25) (x − 1)
jak poprawisz i nadal coś będzie nie tak.. to pokaż jeszcze raz, tylko tym razem zapisz
poprawnie.
15 wrz 17:58
155178: Już wiem co mam źle w tym 5x2 ... ,a ale teraz pozostaje pytanie jak rozłożyć x4 + 6x3 + 2x2 +
12x, próbowałem metodą grupowania i wychodzi x3(x+6)2x(x+6) .
15 wrz 18:11
razor: x4+6x3+2x2+12x = x3(x+6)+2x(x+6) = (x3+2x)(x+6) = x(x2+2)(x+6)
15 wrz 18:12
pumba: zle
Przeciez masz dodawanie powinno byc tak x3(x+6)+2x(x+6)=(x+6)(x3+2x) i dalej sobie x3+2x
rozkladaj
15 wrz 18:14
155178: Tak myślałem.
15 wrz 18:15
155178: Dzięki.
15 wrz 18:15
155178: Jak możecie, to sprawdzcie za 5 minut ten temat, bo będę robił kolejne przykłady i coś czuję,
że też będę potrzebował małej pomocy. Jeszcze raz dzięki.
15 wrz 18:16
155178: No właśnie... jak można rozłożyć (x6 − 1) ? (x2 −1)(x2 +1)(x2−1) ?
15 wrz 18:39
Kejt:
najpierw:
x6 − 1 = (x3 + 1)( x3 − 1)
a potem ze wzorów:
x3 − 1 = (x − 1)(x2 − x + 1) itd.
15 wrz 18:41
155178: Na razie zrobiłem coś takiego :
w(x)(3x4 − 2x3 + 13x2)(x6 − 1) =
13x2(9x2−6x+1)(x6−1)=13x2(x−13)2.. i nie wiem co dalej
15 wrz 18:42
15 wrz 18:51