Pochodna
Kaczy: Może ktoś pomóc z wyliczeniem takiej pochodnej?
y=x2px
Dla pewności w potędze jest 2√x
Nie potrafie tego rozwiącac, mozna tu zamienic x na elnx?
15 wrz 17:32
J:
y = e2√xlnx
15 wrz 17:35
Kaczy: Pewnie pytanie zabrzmi Ci głupio, ale czy to jest juz ta pochodna czy mam to jakoś liczyć?
15 wrz 17:39
daras: n ie, to jest łagodniejsza forma do policzenia pochodnej
15 wrz 17:49
15 wrz 17:50
Kaczy: ok własnie na tym stoje od początku, więc co powinienem teraz z tym zrobić? Jak 'wyciągnąć' te
potęgę, żeby zastosowac na niej jakiś wzór pochodnej?. Licze na dalsze wskazówki
15 wrz 17:55
razor: x2√x = elnx2√x = e2√x*lnx
dalej ze wzoru na ex i pochodną funkcji złożonej
15 wrz 17:57
Kaczy: Z tego co udało mi się znaleźć wynika, ze e2pxlnx * pochodna samej potęgi?
15 wrz 17:59
razor: tak
15 wrz 18:00
Kaczy: Ok, dziękuje za pomoc
15 wrz 18:00