Napisz wzór funkcji nachylonej przechodzącej przez punkt
Sebastian: Napisz wzór fukncji liniowej f, której wykres przechodzi przez punkt A(−√6, −2) i jest
nachylony do osi 0X pod takim kątem α że cosα=−√3√5. Podaj wzór proporcjonalności
prostej, której wykres jest prostopadły do wykresu funkcji .
Bardzo prosze o pomoc ślęczę od 2 godz i nic z tego
ps cosα to minus pierwiastek z 3 przez pierwiastek z 5
14 wrz 11:13
14 wrz 11:15
pumba: Napisz ogolny wzor fukcji liniowej i napisz co to jest w tym wzorze a
14 wrz 11:20
Sebastian: czyli sam mam sobie jakiś wzór ustalić np f(x)=4x−2
14 wrz 11:26
pumba: Nie .
Ogolny wzor jest taki y=ax+b gdzie a to tg kąta nachylenia do osi OX
| | sinx | |
Zamiast alfa bede pisal x . Wiemy ze tgx= |
| |
| | cosx | |
Masz dany cosx wiec z jedynki trygonometrycznej wylicz sinx
14 wrz 11:32
Sebastian: no mam już wyliczony cos i tg a ten wzór jak ?
14 wrz 11:44
pumba: Ile wyszsedl Ci sin x ?
14 wrz 11:47
Sebastian: pierwiastek z8 przez pierwiastek z 5
14 wrz 11:48
pumba: | √8 | |
| >1 a czy sinx moze byc >1 |
| √5 | |
14 wrz 11:53
pumba: liczymy sinx
| | √3 | | 3 | |
sin2x+cos2x=1 czyli sin2x=1−cos2x to sin2x=1−(− |
| )2 to sin2x=1− |
| |
| | √5 | | 5 | |
| | 3 | |
to sinx=√1− |
| = licz dalej |
| | 5 | |
14 wrz 12:00
pumba: | | 3 | |
i jeszcze sinx=−√1− |
| tez policz |
| | 5 | |
14 wrz 12:02