Przez jaki wielomian pomnożyć.
Bart: Przez jaki wielomian pomnożyć x + 3√4 aby otrzymać wielomian x3 + 4 ?
a) x2 + 3√4x + 23√2
b) x2 − 3√4x + 23√2
c) x2 − 3√4x + 43√2
d) x2 + 3√4x + 43√2
13 wrz 22:48
pumba: Zobacz na wzory skroconego mnozenia
a3+b3=(a+b)*........
13 wrz 22:51
13 wrz 22:51
Mila:
(x)2−(....)+(3√42)= x2−...+3√16=x2−(....)+23√2 teraz możesz już wybrać odpowiedź, no
i popatrz do wzorów
13 wrz 23:40
Janek191:
(x3 + 4 ) : ( x + 3√4) = x2 − 3√4 x + 23√2
−x3 − 3√4 x2
−−−−−−−−−−−−−
− 3√4 x2 + 4
3√4 x2 + 3√16 x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
23√2 x + 4
− 23√2 x − 4
−−−−−−−−−−−−−−−
0
14 wrz 09:01