Witam mam mały problem.
Patryk: Nie za bardzo wiem jak to rozwiązać.
Mając funkcję y=2x2−3x−5
a) Napisz jej postać kanoniczną
b) Napisz jej postać iloczynową
c) Naszkicuj jej wykres
Proszę o pomoc z góry dziękuję.
13 wrz 21:25
13 wrz 21:29
Tadeusz:
...a wiesz co to postać kanoniczna?
a co to iloczynowa ?
13 wrz 21:30
Patryk: Tak tylko ogólnie średnio to rozumiem... Nie za bardzo udaje mi się połączyć te wzory i
przykłady które mam w zeszycie aby utworzyć całość. Po prostu nie wiem jak to zacząć...
13 wrz 21:32
Hajtowy:
y=2x
2−3x−5 ⇒ postać ogólna
Δ=b
2−4ac
Δ=3
2 − [4*(2*(−5)] = 9 − [4*(−10)] = 9 − [−40] = 9 + 40 = 49
√Δ=7
A teraz napisz ładnie postać kanoniczną i iloczynową oraz narysuj wykres
13 wrz 21:34
13 wrz 21:36
Patryk: Właśnie nie wiem muszę to jeszcze jakoś ogarnąć... Ale dzięki za pomoc
13 wrz 21:37
Hajtowy: Napisz tutaj wyniki
13 wrz 21:38
Patryk: Okej.
13 wrz 21:39
Patryk: Sorry bardzo pomyliłem przykłady chodzil mi o przykład y= −2x2+3x−1
13 wrz 21:48
Patryk: Wyszło mi p= 34 i q= 18 dobrze to zacząłem ?
13 wrz 21:54
Patryk: czyli postać kanoniczna wyniesie y=(x−
34)
2−
18
13 wrz 21:56
Patryk: Ale później coś mi postać iloczynowa nie wychodzi, pomoże mi ktoś
13 wrz 22:10
Hajtowy: Każdy mecz ogląda.. jutro też jest dzień na matematykę
13 wrz 22:19
Hajtowy:
Dobrze Ci p,q wyszło.
a=−2
Więc... ?
13 wrz 22:23
Hajtowy:
A teraz iloczynowa:
Δ=1
√Δ=1
Δ > 0
Więc postać będzie:
y=a(x−x1)(x−x2)
13 wrz 22:25
Patryk: W postaci iloczynowej wyszło mi y= −2(x−1) (x−2) mam nadzieję że dobrze.
13 wrz 23:34
Hajtowy:
| | −2 | |
A od kiedy |
| = 2 ?  |
| | −4 | |
13 wrz 23:35
Hajtowy: hmm?
13 wrz 23:39
Patryk: Ups coś musiałem pokręcić czyli wynik końcowy to y= −2(x−1) (x−12) ?
13 wrz 23:52
pumba: tak
14 wrz 00:52