aa
Hugo:
Jak mam rozumieć do 1 do x
13 wrz 20:49
MQ: A skąd żeś to wziął?
| | ln(x−1) | |
Może miało być: limx→1 x |
| ? |
| | ctg(x−1) | |
13 wrz 20:56
PW: Pewnie miało być x→1+ (z innej nie może, bo dziedzina logarytmu).
13 wrz 20:58
Hugo: 
jak mozesz nie wiedzieć ! basic knowledge
PRZEPRASZAM ! ! ! mój bycur zamiast 1
x ma być 1
+ ale też nie rozumiem

pierwszy raz widze
plus
13 wrz 20:59
MQ: Ze mną jak z dzieckiem −− jak mi gość pisze x, to zakładam, że wie, co widzi i pisze.
1+ oznacza, że podchodzimy do 1 z prawej strony, czyli od x>1.
13 wrz 21:14
Hugo: Oooo dziękuję

Prosze czuwać ! będę tu wklejac moje wypociny.
13 wrz 21:30
Hugo:
| | ln(x−1) | | ln(0 | | 0 | |
[ |
| ] = [ |
| ]= [ |
| ] wzór  ! |
| | ctg(x−1) | | ctg(0) | | oo | |
| | ln(x−1) | | (ln(x−1)') | |
limx→1x |
| = H = limx→1x |
| = |
| | ctg(x−1) | | (ctg(x−1))' | |
| | sin2x | | 1 | |
[− |
| ] = |
| ?!?!? |
| | x−1 | | 0 | |
13 wrz 22:22
Hugo: chyba ze jeszcze raz pochodna

?
13 wrz 22:32
Rafał:
Zgadza się. Nie można jednak przyrównywać granicy do wyrażenia typu
| | sin2 x | |
− |
| i tam ma być 1+ a nie 1x |
| | x − 1 | |
lepiej się pozbyć takich nawyków
13 wrz 22:51
Hugo: kolejne
13 wrz 22:56
Rafał: No Hugo tutaj chyba nie będzie problemu?
13 wrz 23:00
Hugo: tzn tam idzie "równa sie podspodem H i wpierw w nawias i ze pochodna"
kolejne
| | 3(1−sin2x) | |
limx→π/2 |
| = ? |
| | cosx | |
| | | | 3 | | 2 | |
[ |
| ] = |
| * |
| = ... dziwne jakies czy o co chodzi |
| | | | 2 | | √2 | |
13 wrz 23:02
Hugo: ;−; pi/2 = 90 stopni....
13 wrz 23:02
Hugo: | | 0 | |
nie chcąc mi sie przepisywać |
| =0 i chyba dobrze |
| | 1 | |
13 wrz 23:04
Rafał: Nie korzystaj za każdym razem z reguły de l'Hospitala. O jedynce trygonometrycznej chyba wiesz
coś?

Czy ułamek możemy skrócić?
13 wrz 23:04
PW: Nawiązuję do wypowiedzi z 22:22
| ln(x−1) | | 0 | |
| to nie jest wyrażenie typu [ |
| ] dla x→1+ |
| ctg(x−1) | | ∞ | |
13 wrz 23:09
Hugo:
| | 3x2 | | 3* 2 x | |
limx→∞ |
| = |
| |
| | 10xln10 | | 10xln10lna10 +10x*(kalkulator? ln10) | |
widać jednak regres że mianownik będzie sie wolniej zerował z IKSA niż licznik więc wszystko
idzie ku zero
13 wrz 23:11
Hugo: bo nie wiem jak traktować pochodną z ln10
a może jako po prostu 'a' ?
(ax)' = a * x'

czyli by się zostawiało lna
13 wrz 23:13
razor: | | x3 | | 3x2 | | 6x | |
lim |
| = [H] lim |
| = [H] lim |
| = [H] lim |
| | 10x | | 10x*ln10 | | 10x*ln210 | |
13 wrz 23:16
Hugo:
| | 1 | |
limx→0 − |
| * −sin2x= |
| | sin2x * 5x5 | |
13 wrz 23:22
Hugo: | | ln(2−x) | |
limx→2− |
| = |
| | ln[sin(2−x)] | |
| | 1 | |
licznik = |
| * (−1) = mianownik sprzeczność :X ! |
| | 2−x | |
| | 1 | |
mianownik = |
| * cos(2−x) * (−1) = 0* |
| | sin(2−x) | |
jeszcze raz pochodna?
mianownik: +1
licznik = 0
czyli całość = 0 ;>
13 wrz 23:52
Hugo: odświeżam, ktoś pomoze post 23:52?
14 wrz 21:38
asdf: chcesz znac wynik? wpisz sobie w wolframa (www.wolframalpha.com), a w textboxie:
lim ( (log[e,2−x])/(log[e,sin(2−x)]) ) and x−> 2−
14 wrz 21:44
Hugo: chce sie nauczyc

odp to 1
14 wrz 21:45
Hugo: mozesz mi powiedziec co robie zle?
14 wrz 21:45
zombi: Zauważ, że
| sin(2−x) | |
| → 1, gdzie x→2 |
| 2−x | |
14 wrz 22:01
Hugo: a co z ln
14 wrz 22:04
Hugo: I jak moze zmierzac do dwójki jak sie mianownik zeruje; prosze naucz mnie !
14 wrz 22:05
zombi: Pochodną policzyłeś licznika mianownka i dostajesz
14 wrz 22:05
zombi: Korzystasz ze wzoru
14 wrz 22:06
14 wrz 23:21
Hugo: pomozcie

lim
x→0+ xlnx =
[0 * oo]
lim
x→0+ lnx + 1
i nie wiem czy dobrze a jak tak to co dalej
15 wrz 00:13
Janek191:
| | ln x | | | |
lim x ln x = lim |
| = lim |
| = lim ( − x) = 0 |
| | | | | |
x→0
+ x→0
+ x→0
+ x→0
+
15 wrz 07:41
Hugo: racja dziękuje
15 wrz 13:07
Hugo: //wszystko z hospitala
| | π | |
limx→π/2 ( |
| −x ) * tgx |
| | 2 | |
[0 * oo]
| | π | | π | | 0 | |
limx→π/2 ( |
| −x ) * tgx = ( |
| −x ) / ctgx = |
| = 0? |
| | 2 | | 2 | | 1 | |
dobrze
15 wrz 13:15
Piotr 10:
| | π | | 1 | |
lim π → π/2 |
| − x * |
| = 1 |
| | 2 | | tg(π/2) − x) | |
15 wrz 13:44
Hugo: z jakiego to wzoru ?
ctgx = tg ( π)/2 − x)

a jest prostsza metoda? robie Hospitalem :x że przez pochodne
15 wrz 13:54
Piotr 10: Wzory redukcyjne kłaniaja się. Ja pochodnych nie robiłem jeszcze.
15 wrz 13:56
Piotr 10: To jest właśnie wg mnie najprostsza metoda
15 wrz 13:57
Hugo: oświeciło mnie b o dalej mam halucynacje że pi/2 to 45 stopni −,−
[oo*0]
| | π | | 1 | | | |
limx→π/2 ( |
| −x) * |
| = limx→π/2 |
| = H = //pochodne |
| | 2 | | ctgx | | ctgx | |
| | −1 | |
limx→π/2 |
| =lim x→π/2 sin 2x = 1  |
| | | |
15 wrz 14:31
Hugo: tu cieższe
lim
x→∞ (π−2arctgx)lnx
ile to jest 2arctg(oo)
15 wrz 14:34
razor: π
15 wrz 14:37
15 wrz 14:50
Hugo: 
dziękuję !
lim x→
∞ (π−2arctgx)lnx
//ln(oo) = e
? = oo , x = oo

zatem [0*oo]
| | (π−2arctgx) | |
lim x→∞ (π−2arctgx)lnx = H = lim x→∞ |
| = |
| | | |
| | | |
lim x→∞ |
| = czy to dobrze  ? |
| | | |
15 wrz 14:52
john2: | | 1 | | 1 | |
( |
| )' = − |
| * (lnx)' |
| | lnx | | (lnx)2 | |
15 wrz 15:00
john2: i tak
lnx przy x −>∞ do plus nieskończoności rozbiega
15 wrz 15:05
Hugo: racja ;: z tym ln
15 wrz 15:09
Hugo:
a ile to jest logarytm naturalny z nieskończoności

?
15 wrz 15:19
Hugo: jeżeli 0 to odpowiedź by sie zgadzała
15 wrz 15:20
Hugo: ile to jest logarytm naturalny z nieskończonosci

?
15 wrz 15:34
john2: Tak jak pisałem, jeśli x − >∞ to lnx −> ∞
15 wrz 15:37
15 wrz 15:38
john2: gdybyś miał x − > 0+ to lnx − > −∞
15 wrz 15:40
Hugo: czyli ln (oo) = oo

?
15 wrz 15:40
Hugo: ;________; ooo
15 wrz 15:40
Hugo: czyli wkońcu ile sie równa
ln(
∞) = 0 czy nieskończonosć?
15 wrz 15:41
john2: Tak.
15 wrz 15:41
john2: Mówisz o granicy, gdzie x −> ∞, czy mówisz o działaniu pod tytułem ln(∞) ?
15 wrz 15:42
15 wrz 15:45
Hugo: no ciekawi mnie ln(oo) bo to zadanie nie umiem zrobić, wynik ma byc zero i nie wychodzi
15 wrz 15:48
john2: tak brzmi zadanie?
15 wrz 15:51
Hugo: nie
15 wrz 16:09
Hugo: To:
lim x→
∞ (π−2arctgx)lnx
bardzo prosze
15 wrz 16:10
john2: | 2xln2x | |
| jest ok, korzystaj znowu z reguły, i to chyba kilka razy |
| x2+1 | |
15 wrz 16:19
Hugo: tylko to jest tak ze po dwóch pochodnych się dół zniweluje a góra zostanie a wynik ma być zero
15 wrz 16:23
john2: | | (2x)' * (lnx)2 + 2x * ( (lnx)2 )' | |
limx−>∞ |
| = |
| | 2x | |
| | | | 1 | | 2(lnx)2 + 2x * 2lnx * |
| | | | x | |
| |
= limx−>∞ |
| = |
| | 2x | |
| | 2(lnx)2 + 4lnx | |
= limx−>∞ |
| = H |
| | 2x | |
| | 4lnx + 4 | |
= limx−>∞ |
| = H |
| | 2x | |
| | | | 2 | |
= limx−>∞ |
| = limx−>∞ |
| = ... |
| | 2 | | x | |
15 wrz 16:33
Hugo: dziekuje

15 wrz 16:45
Hugo: a pytanie jak skróciłeś lnx
15 wrz 16:51
Hugo: 4lnx gdzie x zmierza do nieskończoności to zero ;______; i znowu by mi to burzyło całość
myśleniową
15 wrz 16:52
john2: lnx poszło w diabły, bo skorzystałem z reguły
4lnx przy x−>∞ idzie też do ∞, dlatego skorzystałem znowu z reguły
15 wrz 16:57
john2: (4lnx)' = 4(lnx)' = 4 * 1/x
15 wrz 16:58
Hugo: ale to jezeli idzie do nieskończoności to
prosze jasniej nie rozumiem

chyba ze
lim x−> oo dla lnx daje to samo co limx−>0 dla sinx
15 wrz 17:00
Hugo: aaa
15 wrz 17:02
Hugo: teraz ok
15 wrz 17:02
john2: i jeszcze jedno: mając takie zadanie:
limx−>∞ lnx
zapis [ln∞] nie oznacza, ze liczysz logarytm naturalny z nieskończoności.
Oznacza on, że liczba logarytmowana się zwiększa,
więc mamy na przykład ln10, ln100, ln500, ln80000, itd.
Z każdych z tych liczb da się obliczyć logarytm naturalny.
Wraz z tym, jak zwiększamy liczbę logarytmowaną, zauważamy, że musimy e podnieść do coraz
większej potęgi, żeby otrzymać tę liczbę, więc wartość wyrażenia lnx (która jest wykładnikiem
e) też rośnie.
15 wrz 17:08
Hugo: 
!
15 wrz 17:32