wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie |(x+3)^2 - 1| = |m+2
Kreska: wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie |(x+3)2 − 1| = |m+2| ma dwa
rozwiązania różnych znaków
12 wrz 22:28
Godzio:

Rysujemy parabolę f(x) = (x + 3)
2 − 1, a następnie to co jest na dole odbijamy na górę.
Odczytujemy z wykresu dla jakich prostych mamy dwa punkty przecięcia i argumenty odpowiadające
tym punktom są różnych znaków, widać, że dla y > 8 mamy to o co nas pytają, stąd:
|m + 2| > 8 ⇔ m ∊ (−
∞,−10) U (6,
∞)
12 wrz 22:43
Bogdan:

Ilustracja do zadania.
Dwa rozwiązania dla |m + 2| = 0 lub dla |m + 2| > 1
12 wrz 22:46
pigor: ..., z własności modułu liczby:
|(x+3)2−1| = |m+2| ⇔ (x+3)
2−1= m+2 v (x+3)
2−1= −m−2 ⇔
⇔ f(x)=(x+3)
2= m+3 v f(x)=(x+3)
2= −m−1 i f(0)= 9, to
warunki zadania będą spełnione ⇔
m+3>9 v −m−1>9 ⇔
⇔ m>6 v m<−10 ⇔
m∊(−∞;−10) U (6;+∞) . ...
12 wrz 22:54
12 wrz 22:54
Lukas:
Już myślę nad rozwiązaniem
12 wrz 22:55