logarytmy
pumba: Dzien dobry .
Mam do porownania dwie liczby log
20112012 i log
2012 2013 tzn ktora jest wieksza
Na pewno te obie liczby beda wiekszse od 1 gdyz liczby logarytmowane tych logarytmow sa
wiekszse od podstaw
Nie przypuszczam aby te dwie liczby byly rowne wiec zapisze tak
log
2011 2012<log
2012 2013 i teraz wlasnie problem jak to wykazac
Czy skorzystac z tego
| 1 | | 1 | |
| < |
| ale co mi to da |
| log2012 2011 | | log2013 2012 | |
12 wrz 11:38
ICSP: Zbadaj monotoniczność ciągu :
an = logn (n+1)
12 wrz 11:45
pumba: Zeby te podstawy byly jednakowe np 2011 to wiadomo ze log20112013 jest wieksze od
log2011 2012 ale tu tak nie jest
12 wrz 11:45
pumba: Przepraszam Cie ale mozesz pokazc gdyz nie czaje tego
12 wrz 11:49
pumba: Moge to napisac tak
an+1=logn+1(n+2)
logn+1(n+2)−logn(n+1) przepraszam ale nie wiem jak dalej to przeksztalcic
12 wrz 11:56
pumba: Moze ktos dalej pomoc ?
Ja nie piszse z tego sprawdzianu tylko chce to zrozumiec . Wiec jesli ktos zechcialby pomoc
to bylbym zobowiazany
12 wrz 12:06
Godzio:
Mam taki pomysł:
Niech
log
20112012 < log
20122013 ⇔
| 1 | | (2012 − 1)(2012 + 1) | |
| < log2012 |
| ⇔ |
| log20122011 | | 2011 | |
| 1 | |
| < log2012(20122 − 1) − log20122011 ⇔ (robimy podstawienie) |
| log20122011 | |
| 1 | |
| < log2012(20122 − 1) − t 0 < t < 1 |
| t | |
Co możemy powiedzieć? Ano to, że
1 < x = log
2012(2012
2 − 1) < log
20122012
2 = 2
1 < tx − t
2
t
2 − tx + 1 < 0
Δ = x
2 − 4, a ponieważ x < 2 to x
2 − 4 < 4 − 4 = 0
Stąd brak pierwiastków, ramiona do góry, więc nierówność nie jest nigdy spełniona, a co za tym
idzie przypuszczenie było fałszywe stąd
log
20112012 > log
20122013
12 wrz 13:12
pumba: Dziekuje kolego
A z tym pomyslem ICSP to jak by mozna rozwiazac ?
Nie umiem tego przeksztalcic i musialbym bym isc do jakiegos nauczyciela matematyki z liceum
zeby pokazal (a mam troche daleko )
Kilka lat uplynelo od skonczenia szkoly
12 wrz 13:21
Godzio:
Na tę chwilę pomysłu nie mam, szczerze to takie zadanie łatwiej byłoby metodami ze studiów
zrobić (w ogólności) niż badać różnicę dwóch kolejnych wyrazów. Rozumiem, że szkoła była
dawno, to może i metody były dawne
| | lnx | |
Niech f(x) = logx + 1x = |
| x > 0 |
| | ln(x + 1) | |
========= nierówność pomocnicza ====
| x | |
| < ln(x + 1) < x dla x > 0 |
| x + 1 | |
=================================
| | | 1 | | 1 | |
| ln(x + 1) − lnx * |
| | | x | | x + 1 | |
| |
f'(x) = |
| < |
| | ln2(x + 1) | |
| 1 | | x | | 1 | |
| * x − |
| * |
| | | x | | x + 1 | | x + 1 | |
| |
| = |
| ln2(x + 1) | |
pochodna jest ujemna ⇒ funkcja jest malejąca
Na razie więcej nie pomogę, bo muszę wychodzić, w razie pytań będę wieczorem (koło 22)
12 wrz 13:34
pumba: Dobrze
12 wrz 13:35
pumba: Moglby ktos z szanownych forumowiczow pomoc przy zbadaniu znaku post 11:56
Nie wiem jak to przeksztalcic dalej .
12 wrz 15:55
pumba: Moze ktos jednak pomoze ?
12 wrz 17:05
pumba:
12 wrz 19:58
Mila:
Masz dwa sposoby Godzia
Jaki dalej problem? Na jakim poziomie edukacji ?LO , studia?
12 wrz 20:55
pumba: Dobry wieczor Pani Milu
Oczywiscie na poziomie LO
Chodzi mi o to jak mam zbadac momotonicznosc tego ciagu
log
n+1(n+2)−log
n(n+1) nie umiem tego przeksztalcic .
Natomiast kolege Godzie zapytam o przejscie
| | (2012−1)(2012+1) | |
U{1}{log2012 2011<log2012 |
| wlasnie dlaczego to podzielil przez |
| | 2011 | |
2011.
Dziekuje za odpowiedz
12 wrz 21:18
pumba: Bo to 2013 rozumiem ze rozpisal wzorem skroconego mnozenia
12 wrz 21:19
Mila:
Dobry wieczór
| | (2012−1)*(2012+1) | |
1) log2012(2013)=log2012 |
| |
| | 2011 | |
Niebieskie uprości się i nie zmieniła się wartość liczby logarytmowanej
2)Jeśli chodzi o drugie ( ciąg), to pomyślę.
a
n=log
n(n+1)
12 wrz 21:39
pumba: za to wyjasnienie dziekuje
12 wrz 21:41
12 wrz 21:41
12 wrz 21:42
pumba: Dobry wieczor Tadeusz.
Czyli Twoja propozycja to nie badac roznice a iloraz ?
| | logn+1(n+2) | | 1 | |
Wiec |
| = wedlug mnie logn+1(n+2)* |
| |
| | logn(n+1) | | logn(n+1) | |
a TY napisales inaczej w poscie 21:41
12 wrz 21:54
pumba: Ale jesli jest inaczej to proszse wytlumacz mi to dokladnie bo ja tez mam juz swoj wiek tak jak
5−latek i moze juz tak dobrze nie mysle
12 wrz 21:58
Tadeusz:
... masz rację ... za dużo pigwówki −
12 wrz 22:02
pumba: NIc nie szkodzi
12 wrz 22:05
pumba: Ale naprawde masz prawdziwa pigwowke
12 wrz 22:07
Mila:
Mam sposób, ale szukam lepszego, jutro po wycieczce umysł będzie jaśniejszy.
12 wrz 22:17
pumba: Dobrze Pani Milu i zycze przyjemnego wypoczynku
12 wrz 22:18
Mila:
Wzajemnie
12 wrz 22:21
Godzio:
Widzę, że męczy Cię to pokazanie dla ciągu
12 wrz 22:37
Eta:
1/ a= log
20112012 i b= log
20122013
ponad to wiadomo,że log
20122013> log
20122011
| a | | log20112012 | | log20112012 | |
| = |
| < |
| = |
| b | | log20122013 | | log20122011 | |
| | log20112012 | |
= |
| =log220112012 >1 |
| | | |
zatem a>b
12 wrz 22:37
pumba: Witaj Godzio . Tak jesli by mozna bylo jakos prosto pokazac to czemu nie skorzystac ?
Brat wspominal o Tobie ze studiujessz we Wroclawiu .
12 wrz 22:44
Godzio:
Szybko, zgrabnie i na temat. Cała
Eta
12 wrz 22:44
Godzio:
Ano studiuje
12 wrz 22:44
Eta:
12 wrz 22:48
pumba: Dobry wieczor Pani Eto.
Mysmy juz sie kiedys spotkali na forum . Mialem wtedy nick ZKZ .
Dziekuje Pani za pokazanie rozwiazania . Jestem niezmiernie wdzieczny
12 wrz 22:48
Eta:
Na zdrowie ....

Pozdrawiam
ZKZ
12 wrz 22:52
pumba: Dziekuje i rowniez pozdrawiam
12 wrz 22:54
Mila:
n∊N
+
a
n=log
n+1(n+2)
a
n+1=log
n+2(n+3)
a
n+1−a
n=log
n+2(n+3)−log
n+1(n+2)−=
| | logn+1(n+3) | |
= |
| −logn+1(n+2)= |
| | logn+1(n+2) | |
| | logn+1(n+3)−log2n+1(n+2) | |
= |
| <0 |
| | logn+1(n+2) | |
⇔ciąg a
n jest malejący stąd
a2010=log2011(2012)>a2011=log2012(2013)
[log
n+1(n+2)>0, log
n+1(n+3)>log
n+1(n+2) i log
n+1(n+3)>1]
13 wrz 22:00
pumba: Bardzo dziekuje Pani za pamiec

Postaram sie to zrozumiec . W razie czego bede pytal .
13 wrz 22:14