Funkcje trygonometryczne
Lotetyk:

: Czy istnieje kąt ostry α taki, że:
tgα =
√5 −2
ctgα =
√5=2
tg α = a/b
a=
√5 −2
b=
√5 +2 Dobrze rozumiem ?
9 wrz 19:54
Lotetyk: nie chodzi mi o rozwiązanie wystarczy , że mi odpowiecie
9 wrz 19:56
9 wrz 19:57
Lotetyk: ok dzięki
9 wrz 20:02
Lotetyk: ten wzór się przekształca z tego
ctgα=1/tgα ?
9 wrz 20:03
5-latek: Tak
Oprocz tej jedynki trygonometrycznej czyli sin
2x+cos
2x=1 istnieje jeszce jedna jedynka
trygonometryczna co prawda zapomniana ale czacami sie przydaje a mianowicie
| | 1 | | 1 | |
tgx*ctgx=1 wiec np tgx= |
| lub ctgx= |
| |
| | ctgx | | tgx | |
9 wrz 20:10
Lotetyk: spoko mam następne ale nie wiem jak się za nie zabrać ( chcę tylko podpowiedź)
Kąt α jest kątem ostrym oraz tgα=2√5/5. Oblicz wartość wyrażenia
b) sin4α−2sin2α+1/1−sin2α
widzę tu że mianownik to cos2 α
9 wrz 20:20
Eta:
| | (1−sin2α)2 | |
...= |
| = 1−sin2α= cos2α |
| | 1−sin2α | |
cosα=.... ⇒ cos
2α=....
9 wrz 20:26
5-latek: | | sinα | | 2√5 | |
Podpowiedz mozemy zapisac ze |
| = |
| |
| | cosα | | 5 | |
9 wrz 20:28
Eta:
jasne że tak
9 wrz 20:36
Lotetyk: Mam chytry plan :
sinα/cosα −1 = cosα/sinα
9 wrz 20:40
Eta:
Co to jest?
9 wrz 20:46
Lotetyk: chytry plan
1−sin2α= cos2α <− wzięte z tego

ale już jest źle
9 wrz 20:53
Eta:
1−sin(2α)≠cos(2α)
9 wrz 20:55