Proszę o pomoc
xx: Czy istnieje kąt ostry α taki, że :
1) tgα= 45 i sinα=√105
2)tgα=√5 − 2 i ctg α= √5 + 2
9 wrz 18:53
5-latek: | | 1 | | 1 | |
2) ctgα= |
| to ctgα= |
| = usun niewymiernosc z mianownika |
| | tgα | | √5−2 | |
9 wrz 18:58
xx: ale czemu ctgα to 1tgα ?
9 wrz 19:04
Eta:
2/ tgα*ctgα=1
sprawdzamy (
√5−2)*(
√5+2)=..........
| | √15 | |
1/ cosα= √1−sin2α= ... = |
| |
| | 5 | |
sprawdzamy:
| | sinα | |
tgα= |
| =............... |
| | cosα | |
9 wrz 19:06
xx: 2/ wychodzi 3 z mnożenia
1/ skad się to wzięło √1−sin2α
9 wrz 19:11
Eta:
sin2α+cos2α=1 ⇒ cos2α=1−sin2α ⇒cosα=√1−sin2α , α−−kąt ostry
9 wrz 19:13
Eta:
2/ jakie 3 ?
(√5−2)(√5+2)= 5−4=1
taki kąt α istnieje
9 wrz 19:14
xx: aa ok
| | sinα | |
i teraz mam podłozyc dane do wzoru tgα= |
| ? |
| | cosα | |
9 wrz 19:18
xx: aaa tak 4 zle przepisałam
9 wrz 19:19
Eta:
| | sinα | | √10 | | 5 | | 4 | |
tgα= |
| = |
| * |
| =..... ≠ |
| |
| | cosα | | 5 | | √15 | | 5 | |
więc taki kąt α ..........
9 wrz 19:21
xx: nie istnieje
9 wrz 19:27
Eta:
ok
9 wrz 19:41
xx: dzieki wielkie
9 wrz 19:53