funkcje
Hondziarz: Określ liczbę rozwiązań równania m(4x−2x)=1−m w zależności od m.
9 wrz 18:54
Hondziarz: zrobiłem tak:
m(2x)−m2x−(1−m)=0
9 wrz 18:57
PW: Chyba już pomyliłeś znaki.
9 wrz 18:59
Hondziarz: Tutaj też pierwiastki muszą być dodatnie?
9 wrz 18:59
Hondziarz: Tam powinno być jeszcze do kwadratu oczywiście, masz racje.
m(2x)2−m2x−(1−m)=0
9 wrz 19:01
Nieznajomy:
m*4x − m*2x + m −1 = 0
m*(2x)2 − m*2x + m−1 = 0
t = 2x
t>0
mt2 − mt + m−1 = 0
0 rozwiązań gdy:
1.1 Δ<0
lub
1.2 Δ=0 i t0≤0
lub
1.3 Δ>0 i t1≤0 i t2≤0
1 rozwiązanie gdy
2.1 Δ=0 i t0>0
lub
2.2 Δ>0 i t1 i t2 mają różne znaki
2 rozwiązania gdy
Δ>0 i t1>0 i t2>0
próbuj sam dokończyć
9 wrz 19:01
PW: Pamiętaj (od tego bym zaczął), że dla m=0 rozwiązań nie ma, a dla m=1 jest jedno, bo wtedy mamy
4x − 2x = 0.
Nawet jeżeli to się potwierdzi później, to warto takie oczywistości zobaczyć od razu. A można
czasem przegapić coś, gdy od razu zacznie się mechaniczne rachunki.
9 wrz 19:18
Nieznajomy: Święta racja
PW
9 wrz 19:27
Hondziarz: Skończyłem obliczenia, ale są pewne niezgodności w wynikach w stosunku do odpowiedzi.
Dla m=0 wychodzi 1 rozwiązanie
pkt 2.1
co robię źle?
9 wrz 19:39
Nieznajomy:
dla m=0 równanie nie ma rozwiązania
przecież
0*(4x−2x) = 1−0
0 = 1
sprzeczność
dla m=0 w ogóle nie masz równania kwadratowego i nie możesz liczyć Δ
to jest to na co PW zwracał uwagę
9 wrz 19:42
Ac.: 257085 − proponuję takie rozwiązanie.
9 wrz 19:44
Hondziarz: Ok. Dzięki za pomoc, chciałem koniecznie zrobić to zadanie bo moja nauczycielka lubi dawać
takie rozbudowane na sprawdzianach. Dzięki raz jeszcze
9 wrz 19:50