Równanie z parametrem
Rivezr: Proszę o pomoc z tym zadaniem, może ma ktoś jakąś wskazówkę lub pomysł?
Dane jest równanie wykładnicze a(4x−2x) = 1−a z niewiadomą x i parametrem a. Wyznacz wszystkie
wartości parametru a, dla których dane równanie ma dwa pierwiastki
7 wrz 19:34
Rivezr: Przepraszam, podałem złe równanie... a(4x − 2x) = 1−a − Teraz jest poprawnie
7 wrz 19:35
MQ: podstaw t=2x
7 wrz 19:43
pigor: ..., czy taka odpowiedź
a∊(1;43) może cię ...

zadowolić
7 wrz 19:44
Ac.: Może tak:
Dla a = 0 widzimy, że równanie jest sprzeczne.
Teraz rozpatrujemy przypadek, gdy a ≠ 0. Dzielimy równanie przez a i otrzymujemy:
Możemy zadziałać tak i dokonać takich podstawień:
2
x = t, t≥0
Mamy wtedy:
(2
x)
2 − 2
x = p
t
2 − t = p
Teraz narysuj wykres funkcji f(t) = t
2 − t (pamiętaj o dziedzinie) i sprawdź, kiedy prosta y =
p przecina w dwóch miejscach funkcję f.

Jeśli napisałem coś nie tak, proszę mnie poprawić.
7 wrz 19:44
Rivezr: Oczywiście, że tak, teraz już wszystko wiem. Dzięki bardzo.
7 wrz 19:45
Ac.: Nie ma za co.

Ja dziękuję za takie zadanie, bardzo ciekawe i można trochę wytężyć umysł.
7 wrz 19:46
Rivezr: Jest za co, przyda mi się to na przyszłość.
7 wrz 19:49
Ac.: Jeszcze poprawka do mojego rozwiązania:
t>0, nie t≥0
7 wrz 20:04