i
kamczatka: Oblicz granicę z reguły Hospitala:
| | ln(x − 1) | |
lim x −−> 1 |
| |
| | ctg(x − 1) | |
| | −∞ | |
i nie wiem bo wychodzi [ |
| ] , korzystać od razu z Hospitala ? |
| | ∞ | |
9 wrz 18:35
kamczatka: ?
9 wrz 18:49
john2: w zadaniu jest x−>1+ a nie x−>1
9 wrz 18:53
kamczatka: tak, przeoczyłem ale w regule Hospitala to nie jest ważne chyba ?
9 wrz 18:53
Nieznajomy:
no przecież takie właśnie masz polecenie
| | ln(x−1) | | | |
limx→1 |
| = na mocy H limx→1 |
| = |
| | ctg(x−1) | | | |
| | sin2(x−1) | | 2sin(x−1)*cos(x−1) | |
limx→1 − |
| = na mocy H limx→1− |
| = |
| | x−1 | | 1 | |
| −2sin0*cos0 | | −2*0*1 | |
| = |
| = 0 |
| 1 | | 1 | |
9 wrz 18:55
john2: tutaj byłby chyba problem, gdyby było x−>1, bo tam ctg(x−1) nie ma granicy, a żeby zastosować
regułę, ona musi istnieć (mogę się mylić)
granica ctg(x−1) przy x−>1
+ to +
∞
więc masz +
∞/+
∞
zobacz też ten wątek, gdybyś trafił na −
∞/+
∞
https://matematykaszkolna.pl/forum/256940.html
nieźle potraktował to Janek
9 wrz 18:57
kamczatka: coś mi trochę inaczej wychodzi, choć ten sam wynik od linijki tej:
| | 2(sin(x − 1))' | | 2(cos(x − 1)) * ( x − 1)' | |
limx−−>1 − |
| = limx−−>1 − |
| |
| | 1 | | 1 | |
dobrze ?
9 wrz 19:06
Nieznajomy:
john2
to akurat nie jest tutaj istotne, ale oczywiście lege artis należałoby policzyć metodą H dwie
granice: lewostronną i prawostronną
| | +∞ | | +∞ | | −∞ | | −∞ | |
czy [ |
| ] czy [ |
| ] czy [ |
| ] czy [ |
| ]nie ma znaczenia |
| | +∞ | | −∞ | | +∞ | | −∞ | |
reguła H działa w każdym z tych przypadków tak samo
9 wrz 19:07
Nieznajomy:
kamczatka
| | 1 | |
(ctg(x−1))' = − |
| |
| | sin2(x−1) | |
(sin
2(x−1))' = 2sin(x−1)*
cos(x−1)
9 wrz 19:09
john2: Masz rację. Gwoli ścisłości, bo bzdurę napisałem:
ln(x−1) przy x−>1+ jednak rozbiega do −∞
więc jest −∞/+∞
9 wrz 19:13
kamczatka: ok dzięki
9 wrz 19:13
kamczatka: a nie powinno być jeszcze potem *(x−1)' ? w poście nieznajomego 19:09 ostatnia linijka
9 wrz 19:15
Nieznajomy: ja niestety również

dla ln(x−1) nie istnieje granica lewostronna przy x→1
−
tak więc liczymy tylko granicę prawostronną
9 wrz 19:16
john2: (x−1)' = 1
9 wrz 19:16
Nieznajomy:
(x−1)' = 1 więc można sobie darować
9 wrz 19:16
kamczatka: ok chciałem tylko spytać dla pewności
9 wrz 19:17