granica funkcji
john2: granica funkcji
Czy tu można zastosować regułę de l'Hospitala, jeśli mamy symbol nieoznaczony tej postaci:
6 wrz 17:46
john2: Ponawiam pytanie.
6 wrz 21:43
Ajtek:
Spróbuj, nic nie tracisz
6 wrz 23:27
john2: wychodzi dobrze, tylko właśnie ciekawi mnie, czy to jest na pewno poprawne, gdy funkcja w
liczniku rozbiega w "przeciwną" nieskończoność niż funkcja w mianowniku
6 wrz 23:48
Ajtek:
| | −1 | | 1 | |
Przecież wiesz, że: |
| =− |
|  . |
| | 2 | | 2 | |
6 wrz 23:49
john2: No w zasadzie tak. Ok, dzięki.
6 wrz 23:56
Janek191:
| | ln x | |
f(x) = |
| ; x > 0 |
| | ctg x | |
| | ln x | | − ln x | | − ln x | |
lim |
| = lim [− |
| ] = − lim |
| = |
| | ctg x | | ctg x | | ctgx | |
x→ 0
+ x→0
+ x→0
+
| | | | sin2 x | |
= − lim |
| = − lim |
| = |
| | | | x | |
x → 0
+ x→0
+
| | sin x | |
= − lim |
| *sinx = − 1*0 = 0 |
| | x | |
x→0
+
7 wrz 07:27
john2: ciekawy fortel, dzięki
7 wrz 08:19