Sprawdź czy
Rudek: Sprawdź, czy punkty P należy do prostej QR?
Q = (0, −2); P = (−24, 16) i R = (32, −26)
8 wrz 22:15
5-latek: 1. Napisz rownanie prostej przechodzacej przez punkty QR
2 Jesli punkt P nalezy do tej prostej to spelnia jej rownanie
8 wrz 22:17
Rudek: y = ax + b
−2 = a * 0 + b
−2 = a0 + b
nie wychodzi mi
8 wrz 22:22
8 wrz 22:24
Rudek: (x2 − x1)(y − y1) = (y2 − y1)(x − x1)
Q = (0; −2)
R = (32; −26)
(32 − 0)(y + 2) = (−26 + 2)(x − 0)
32y + 64 = −26x + 2x
32y + 64 = −24
i nie wiem co dalej robić ! pomóżcie!
8 wrz 22:36
Eta:
| | yR−yQ | | −24 | | 3 | |
aQR= |
| = |
| = − |
| |
| | xR−xQ | | 32 | | 4 | |
| | 3 | | 3 | |
QR: y=− |
| (x−xQ)+yQ ⇒ y= − |
| x−2 , P(−24, 16) |
| | 4 | | 4 | |
zatem ......................
8 wrz 22:47
pigor: ...,
tu (x
2 − x
1)(y − y
1) = (y
2 − y
1)(x − x
1) − jest to równanie prostej
przez 2 punkty, no to jak podstawiłeś swoje 2 punkty to teraz zostały ci
"wolne" x i y, więc za nie podstaw swój 3−ci punkt P=(−24,16)
i jeśli wyjdzie ci L=P to wszystkie 3 punkty leża na jednej prostej ,
natomiast jeśli L≠P, to P nie leży na prostej QR. i koniec .
8 wrz 22:50
Eta:
8 wrz 22:58
PW: Można też po prostu policzyć odległości tych punktów − długości odcinków − i sprawdzić, czy
tworzą trójkąt, czy też leżą na jednej prostej.
8 wrz 23:04
Rudek: Pigor:
32y + 64 = −26x + 2x
32 * 16 + 64 = −26 * (−24) + 2 * (−24)
576 = 624 − 48
576 = 576
Trochę duże liczby powychodziły ale L = P więc jest chyba ok. dzięki
8 wrz 23:07