przedstaw w postaci iloczynu
Humanistka : x3 +64 =
8x3−1 =
8x3 − 27y3=
27x3 − 64y6 =
8 wrz 20:47
chcem: x3 + 64 = x3 + 43 = (x+4)(x2−4x+42)
8x3 − 1 = (2x)3 − 1= (2x−1)(4x2+2x+1)
8x3−27y3=(2x−3y)(2x2+6xy+9y2)
8 wrz 20:56
8 wrz 20:58
Humanistka : nie rozumiem, proszę tak dla humana powiedzieć
8 wrz 21:02
5-latek: No to na poczatek napisz tutaj ile to jest a3+b3=
8 wrz 21:09
Humanistka : wzór znam, tylko... nie mam pojęcia jak wpaść na to gdzie zastosować
8 wrz 21:10
5-latek: Ja nie proszse o to zebys pisale ze go znasz tylko o to zebys go tu napisala czekam
8 wrz 21:13
5-latek: Dlaczego to tak dlugo trwa ?
8 wrz 21:23
Humanistka : x3 +3a2 b + 3ab2 + b3
8 wrz 21:28
5-latek: To nie ten wzor .
Ja nie pytalem o wzor (a+b)3 tylko o wzor a3+b3
8 wrz 21:33
Humanistka : (a+b) (a2 −ab + b2)
8 wrz 21:35
5-latek: I teraz dobrze
a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
Teraz nasz 1 przyklad
x3+64 ale tak jak pisalem wczesciej wiemy ze 64=43
Wiec nasz przyklad bedzie wygladal tak
x3+43 −−−widzisz teraz zastosowanie tego wzoru a3+b3 ?
Tylko ze nasze a=x bo a3=x3 i nasze b=4 bo b3=43
Wiec x3+43= podstawiaj do tego wzoru
8 wrz 21:43
5-latek: Kolezanko co tam sie dzieje?
8 wrz 22:05