wzory Viete'a
niesia: Wykaż, że równania mają pierwiastki. Nie wyznaczając tych pierwiastków oblicz ich sumę i
iloczyn.
a) x2 + 2√3 x+√2=0
b)(2−√3)x2+x−2−√3=0
8 wrz 17:21
8 wrz 17:22
razor: policz deltę, jeśli Δ ≥ 0 to równanie ma rozwiązania.
| | −b | |
wzór na sumę: x1+x2 = |
| |
| | a | |
| | c | |
wzór na iloczyn: x1*x2 = |
| |
| | a | |
8 wrz 17:23
5-latek: Najpierw musisz pokazac ze Δ≥0 (jest to warunk zeby skorzystac z tych wzorow)
Potem wzory Viete'a
8 wrz 17:24
niesia: no dobrze, tak zrobiłam ale delta wyszła mi : 12−4√2 (jeśli chodzi o przykład A). Co jeśli
chodzi o ten pierwiastek ? czy powinno tak być ?
8 wrz 17:26
razor: czy 12−4√2 jest większe od 0?
8 wrz 17:26
niesia: tak

tylko zastanawiałam się czy tak po prostu może być. Bardzo dziękuję za odpowiedzi
8 wrz 17:31